2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A horvát államfő kerítést építene a határra

2015. október 14. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Horvátországnak kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot – mondta Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő szerdán a Jutarnji List horvát napilapnak adott interjújában. „Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni” – jelentette ki, majd hozzátette: nem szeretné, hogy miközben Horvátországba özönlenek a migránsok, a szomszédos országok lezárják határaikat.

Az államfő szerint Zágráb még mindig úgy viselkedik, mintha nem volna az Európai Unió (EU) tagja, mintha valaki politikáját kellene követnie, nem pedig aktívan részt vennie benne és alakítania. Kiemelte: Horvátországnak az adriai-balti-fekete-tengeri összefogás a „természetes környezet”. Ezzel arra utalt arra, hogy Zoran Milanović horvát miniszterelnök korábban közölte, hogy az ő partnerei Ausztria és Németország, az államfő pedig szerinte „rossz társaságba” keveredett, amikor Magyarországgal és a visegrádi négyekkel tárgyalt.

Kolinda Grabar-Kitarović a magyar-horvát határ magyar oldalán elhelyezett a szögesdrótra reagálva, amelyre az újságíró többször is kitért, elmondta: korrektnek kell lenni Magyarországgal. „Nem vádolhatjuk Magyarországot azért, mert meg akarja védeni határait, nekünk a sajátunkat kell megvédeni” – hangsúlyozta. Hozzátette: „egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyon aggódik a két ország viszonya miatt”.

Az államfő kifejtette: a magyar miniszterelnök tudja, hogy a leköszönő szociáldemokrata kormány retorikája és Magyarország-ellenes politikája nem a horvát nép akaratát tükrözi, ettől függetlenül egyetlen rossz szóval sem illette Zoran Milanović horvát miniszterelnököt. Grabar-Kitarović emlékeztetett: azt sem felejthetik el Magyarországnak, hogy a horvát (honvédő) háború alatt, több tízezer szlavóniait és baranyait fogadott be területére probléma nélkül.

A horvát államfő szerdán ötnapos hivatalos látogatásra utazik Kínába, ami miatt újra célkeresztbe került. Magyarországi látogatása után ugyanis a leköszönő kormány azzal vádolta, hogy megpróbál egy párhuzamos külpolitikát kialakítani országon belül. A köztársasági elnök ezzel nem ért egyet. Szerinte nem „két külpolitika létezik az országban, hanem egy összefüggéstelen”.

Politikai elemzők szerint az utóbbi időben Milanović átvette Vesna Pusić külügyminiszter szerepét, aki jelöltette magát az ENSZ-főtitkári tisztségére, és ezért nem kívánt részt venni a miniszterelnök szomszédos országgal való konfliktusban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS