2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

131-en haltak meg a véletlenül esküvőt ért jemeni légicsapásban

2015. szeptember 29. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

A korábban közölthöz képest négyszer többen haltak meg a jemeni lakodalmat ért légicsapásban. 131 halott van, a légicsapást a szaúdi vezetésű szövetségesek hajtották végre, valószínűleg tévedésből – közölték helyi kórházi források.

Az eset a Báb-el-Mandeb-szoros közelében, a Vörös-tenger partján fekvő al-Vahga faluban történt. Helyiek szerint két rakéta csapódott be a lakodalmi sátrakba, ahol egy olyan férfi esküvőjét tartották, aki a húszi lázadókkal szövetkezett.

Az áldozatokat a makbanai kórházba szállították, és ottani orvosok mondták azt, hogy 131-en haltak meg a légicsapásban. A jemeni biztonsági forrásokra hivatkozó hétfői hírügynökségi jelentések még 28 ember haláláról szóltak.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint a szaúdiak vezette koalíció tévedésből mért légicsapást a násznépre, de maguk a szaúdiak határozottan cáfolták, hogy ők követték el a támadást. A koalíció szóvivője azt állította, hogy feltehetően húszi lázadók lőtték ki a rakétákat.

A civileket ért támadást az ENSZ főtitkára is elítélte. Ban Ki Mun felszólította a jemeni fegyveres konfliktus résztvevőit "az országon belül és azon kívül", hogy "haladéktalanul szüntessenek be minden harci cselekményt".

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője úgy nyilatkozott: ha tényleg 131-en haltak meg, akkor ez a legsúlyosabb incidens az egy éve tartó jemeni fegyveres viszály kirobbanás óta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS