2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróságra citálták a katalán elnököt az alternatív függetlenségi népszavazás miatt

2015. szeptember 29. 14:10, utolsó frissítés: 14:10

A katalán legfelsőbb bíróság beidézte a katalán elnököt a függetlenségről szóló "alternatív" népszavazás tavaly november 9-i megtartása miatt, mivel Artur Mas engedetlenséget tanúsított az alkotmánybíróság döntésével szemben - közölte a testület kedden Barcelonában.

Az ügy előzménye, hogy tavaly a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette november 9-re kiírt katalán függetlenségi népszavazás megtartását, majd a helyette összehívott "alternatív" véleménynyilvánító konzultációt is, amelyet a katalán kormány ennek ellenére megrendezett.

A történtek miatt 32 feljelentés jutott el az illetékes legfelsőbb bíróságig, amelyekben törvénytelenséggel vádolták a katalán elnököt, a kormányt és más, magas rangú politikusokat. A feljelentések többségét megalapozatlannak ítélték, de az alkotmánybíróság döntéseivel szemben tanúsított engedetlenség gyanúja miatt három katalán vezetővel szemben indokoltnak tartották az eljárás megindítását.

Ebben az ügyben kell bíróság elé állnia Artur Masnak október 15-én. Rajta kívül helyettese, Joana Ortega és Irene Rigau regionális oktatásügyi miniszter is kapott idézést.

Artur Mas azzal érvelt a referendum megrendezése mellett, hogy a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni, míg a spanyol kormány az alkotmányra hivatkozott, amely kimondja: csak országos szinten lehet népszavazást tartani.

A mostani bírósági idézés két nappal azután érkezett, hogy Katalóniában parlamenti választásokat tartottak, amelyen a függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés szerezte meg a legtöbb szavazatot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS