2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét éleződhet a magyar-szlovák viszony

2004. július 27. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

A legnagyobb példányszámú pozsonyi napilapban egy magyarellenes cikkeiről ismert szerző a magyar-szlovák viszony kiéleződéséről írt. Valahányszor nyugvópontra jut a szlovák-magyar viszony, azonnal újabb probléma bukkan fel, amely ismét kiélezi a helyzetet – olvasható a legnagyobb példányszámú pozsonyi napilap, a Pravda tegnapi kommentárjában.

Dag Danis, a magyarellenes cikkeiről elhíresült szerző szerint az elmúlt héten két ilyen gond is akadt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) két euroképviselője Strasbourgban nem Szlovákia érdekeit képviseli, hanem az ország ellenében cselekszik – állapítja meg. Példaként Bauer Edit kijelentését említi, aki az egyik ottani sajtótájékoztatón rámutatott: az EP tanácskozásain szabadon használhatja az anyanyelvét, a pozsonyi parlamentben viszont erre nincs joga.

A másik tény ennél is súlyosabb – folytatja a publicista. "Az Orbán vezette nacionalista Fidesz alapítványt hozott létre, és jogsegélyt kíván nyújtani a magyaroknak a szlovák földek visszaszerzése érdekében" – fogalmaz Danis. Így folytatja: "Duray, Bugár és Orbán állásfoglalásaiból nyilvánvaló, hogy a magyar revizionista szándékok még sokáig lehetetlenné teszik a végleges szlovák-magyar megbékélést. A magyar követelések közös nevezője a történelmi sérelmekről alkotott hamis mítoszok" – szögezi le.

A kommentátor a kétoldalú kapcsolatok további alakulásában az alábbi alternatívát látja: vagy a végleges megbékélés és a baráti együttműködés, vagy pedig a szüntelen nemzeti kardcsörtetés és a folyamatos revizionista nyomásgyakorlás. A szlovákok az első lehetőséghez, a magyar politikusok pedig inkább a másodikhoz állnak közel – vélekedik. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS