2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán is részt vett a szeptember 11-i terrortámadásokban?

2004. július 21. 13:54, utolsó frissítés: 17:27

Még mindig a szeptember 11-i merénylet előzményeit próbálják feltárni az Egyesült Államokban, és minden egyes részlet természetesen akár diplomáciai bonyodalmakat is okozhat, így aztán a különböző nyilatkozatok „szőrmentén" bánnak az esetleges gyanúsításokkal.

Az Egyesült Államok megpróbál a végére járni annak, vajon Irán részese volt-e valamilyen módon a 2001. szeptember 11-i terrorakcióknak, és valóban támogatta-e az al-Kaida terroristáit. George Bush elnök mondta ezt a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. Valamennyi tényt ismerni akarjuk, mondta az elnök, amikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy egy szenátusi bizottsági jelentés szerint a 19 géprabló közül legalább 8 az iráni légtéren keresztül repült, mielőtt megtámadta volna Amerikát.

A szenátusi jelentést egyébként még csak csütörtökön hozzák nyilvánosságra, de jó néhány megállapítását már kiszivárogtatták. Az egyik ilyen megállapítás állítólag az, hogy a teheráni kormány egyenesen engedélyezte volna az al-Kaida terroristáinak a szabad átutazást. Először a kiképzőtáborokba, később pedig a szeptember 11-i merényleteket megelőzően.

Irán cáfolta, hogy részt vett az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás megszervezésében. A teheráni külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor elismerte, hogy a merényletek előtt néhány terrorista illegálisan tartózkodott az országban. (magyar rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS