2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Bűzlötök": több tízezren tüntettek Bejrútban a szemétválság miatt

2015. augusztus 30. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Több tízezer ember tüntetett szombaton Bejrút belvárosában a libanoni "szemétválság" kezdete óta, de nemcsak a hulladékszállítás megoldását követelték, hanem kifejezték elégedetlenségüket a korruptnak tartott egész politikai osztállyal is.

A helyzethez a főváros legnagyobb szemétlerakó telepének július 17-i bezárása és a szemétszállítással megbízott társaság szerződésének felmondása vezetett. A kormány pedig eddig képtelen volt alternatív megoldást találni a politikai erők közötti nézetkülönbségek miatt.
A nyáron megalakult és azóta mozgalommá fejlődött, "Bűzlötök" nevű tiltakozókampány a legnagyobb az ország történetében, és független a politikát uraló, vallási alapú pártoktól.

A tüntetés feszült légkörű, de békés volt, ám miután a tömeg szétoszlott, egy maszkos fiatalokból álló csoport a miniszterelnöki hivatal elé ment, meggyújtotta az ott lévő szemetet, és megdobálta a rendőröket. A rohamrendőrök szembeszálltak velük, szétkergették őket, és őrizetbe vettek közülük néhányat. Hasonló, szintén erőszakba torkolló, de kisebb tüntetések voltak Bejrútban a múlt hétvégén is.

A politikai erők közötti nézeteltérés megbénítja a libanoni parlament és a kormány munkáját. Ezt az állapotot jól szemlélteti, hogy a képviselőknek tavaly május óta nem sikerült államfőt választaniuk. Július végén Tammam Szalám miniszterelnök ismét kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a kormány bénultsága továbbra sem szűnik meg, és nem találnak megoldást a szemét elszállítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS