2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kampányt indít Magyarország a migrációs tranzitországokban

2015. augusztus 13. 19:06, utolsó frissítés: 19:06

A magyar kormány jövő héten dönt arról, hogy kampányt indít a migrációs tranzitországokban annak érdekében, hogy megtörje a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat - jelentette be Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Lázár János közölte azt is, hogy Magyarország kevesli a bevándorlási helyzet kezelésére Brüsszeltől kapott összeget és ezt szóvá is teszi az uniónál.

A miniszter elmondta, hogy tranzitországokban - Szerbiában, Macedóniában Görögországban - indítandó kampánnyal az a célja a kormánynak, hogy világossá tegye, nem érdemes elindulni Magyarország irányába.

Lázár János közölte, arról fogják tájékoztatni az illegális bevándorlókat, hogy augusztus 1-jével jelentősen változott Magyarországon a menekültkérelmek elbírálása. Hozzátette: arról is tájékoztatást adnak majd a plakátok, hogy az illegális határátlépőknek nem érdemes a magyar határhoz jönniük, mert elkészül az ideiglenes biztonsági határzár, amelynek megbontása bűncselekménynek fog minősülni.

Mint mondta, arról is tájékoztatnak, hogy az embercsempészek úgy kérnek az illegális határátlépőktől pénzt, hogy vállalásukat nem fogják tudni teljesíteni.

Közölte, a kampány elindításáról a kormány keddi ülésén dönt, amelyen tárgyalják az európai népvándorlási válság kérdéseit. Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ekkor mutatja be a tisztifőorvos jelentését arról, hogy van-e valós fertőzésveszély a bevándorlók miatt. Nagy körültekintéssel és szakmai alapon kell megvizsgálni, milyen mértékű veszélyeztetettségről, milyen közegészségügyi kockázatról van szó - tette hozzá.

Lázár János elmondta, hogy még tanulmányozzák a hasonló német, dán kampányokat, eddig csak elvi döntés született a magyar kampányról, így arról még nem tud beszámolni milyen módon és mennyiért valósul meg.

A miniszter a kormány nevében megköszönte a civileknek, az önkénteseknek, a civil, az egyházi, a keresztény szervezeteknek, hogy segítették az országba belépőket. Kiemelte Sólyom László volt köztársasági elnöknek és Lévai Anikónak, a miniszterelnök feleségének a támogatását. Az éremnek két oldala van: az ország szuverenitásának védelme és az emberiesség: aki bajba került, annak segíteni kell - mutatott rá.

Lázár János azt mondta, Magyarország álláspontja szerint "nevetségesen kevés" az Európai Bizottság által az országnak megítélt 64,1 millió euró a bevándorlási helyzet kezelésére.

A miniszter arra reagált, hogy az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá hétfőn a 2014-2020-as időszakra tizenkilenc EU-tagország megsegítésére, ezen belül 64,1 millió eurót Magyarországnak, hogy javítsák a menekültek befogadására szolgáló kapacitásaikat, illetve a határaik biztonságát. Lázár János szerint méltánytalan és igazságtalan, hogy ebből a keretből Magyarországnak ilyen kis összeg jut, holott az egyik legveszélyeztetettebb ország.

Azzal kapcsolatban, hogy a támogatás két fő kedvezményezettje Olaszország és Görögország, 558, illetve 474 millió euróval, a miniszter azt mondta, a régi tagállamok javára "lobbizás történt rossz értelemben", és ezt Magyarország szóvá teszi Brüsszelben. Úgy fogalmazott, nem másról van szó, mint a szokásos hátrányos megkülönböztetésről a régi és új tagállamok között. A régi tagállamok "lenyúlták" a pénzt az új tagállamok elől - tette hozzá.

Szóvá tette azt is, hogy míg Magyarország minden szabályt betart - regisztrálja az országba érkezőket, betartja a dublini egyezményt - , addig Olaszországban és Görögországban ez rendszeresen elmarad.

Kitért arra az ENSZ-tanulmányra, miszerint a világban és Európában a második világháború lezárása óta a legnagyobb népvándorlás zajlik, mintegy 230 millió ember hagyja el szülőföldjét. Mint mondta, a magyar kormány 2015 márciusa óta érzékeli a migrációs nyomás növekedését. Hozzátette: arra számítottak, hogy Magyarországra 70-80 ezer migráns érkezhet, augusztus első napjaiig azonban 120 ezer illegális határátlépő érkezett, és arra számítanak, hogy számuk a 250-300 ezret is elérheti.

Beszámolt arról, hogy kedden 1521 határsértőt, köztük 360 gyermeket tartóztatott fel a rendőrség. Mint mondta, vannak olyan hírszerzői információk, hogy már 120-150 ezer ember van Szerbiában, aki azt tervezi, hogy Magyarországon keresztül az EU-ba jön.

Hozzátette: Magyarország nyitva tartja a menekültek előtt a hivatalos határátkelőket; a határzár megépítésével nem arról van szó, hogy lezárják a határokat. Később kérdésre elmondta, a kerítésen angol nyelvű táblák fogják jelezni a hivatalos határátkelőket, mert arra szeretnék rávenni a Magyarországra jövőket, hogy belépésük az országba ellenőrzött kereket között történjen.

Lázár János elmondta: a bevándorlótábori kapacitások megteltek, a befogadóállomásokon jelenleg 4000-4500 ember van, az ő ellátásuk folyamatos. A kormány 31,4 milliárd forintot biztosított a helyzet kezelésére, augusztus 31-ig az ideiglenes biztonsági határzár első vonala megépül, várhatóan a kormány kedden dönt arról, hogy kettős határzárra van szükség, vagyis az eredetileg is tervezett 3-4 méter magas határzár megvalósítása szükséges. Jelenleg 900 katona vesz részt a munkálatokban, 19 helyszínen zajlik az építkezés, amelynek minden feltétele adott - közölte.

Arra is kitért, hogy 861 ingatlantulajdonost kártalanítanak a határzár építése miatt, a Belügyminisztérium már átutalta a Csongrád megyei kormányhivatalnak az erre szánt 60 millió forintot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS