2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oknyomozó riportert gyilkoltak meg Mexikóban

2015. augusztus 02. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Ruben Espinosa egy oknyomozó folyóiratnak dolgozott fotóriporterként, és korábban elmenekült a Veracruz szövetségi államban lévő lakhelyéről, mert zaklatták. Családtagjai pénteken már nem tudtak vele kapcsolatba lépni, emiatt az Article 19 nevű jogvédő szervezet kérte a hatóságokat, hogy kutassák fel a férfit.

Holttestére és négy halott nőre egy lakásban találták rá a főváros központjának közelében a mexikóvárosi ügyészi hivatal közlése szerint. A négy nő közül három ott lakott, a negyedik háztartási alkalmazott volt. Haláluk okát még vizsgálják - közölte az ügyészség. A Proceso úgy tudja, hogy Espinosát két lövéssel gyilkolták meg. A fotóriporter más médiumoknak is dolgozott.

A mexikói szövetségi államok közül Veracruz a legveszélyesebb az újságírók számára. Egy szakmai szövetség szerint 2010 óta 11 újságírót gyilkoltak meg az államban, a legutóbbit egy hónappal ezelőtt. Két veracruzi újságírót pedig - köztük Espinosát - valamely más államban ölték meg.

Mexikóban a magukat fenyegetve érző vidéki újságírók gyakran menekülnek a fővárosba, mert ott a kormány létrehozott a védelmükre egy hivatalt.

Általában véve a sajtósok számára Mexikó a világ legveszélyesebb országa. Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet szerint 2000 és 2014 között legalább 82 újságírót öltek meg az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS