2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerb kormányfő: a migrációs kérdést az EU és a tranzitországok közös fellépésével lehet megoldani

2015. július 15. 20:14, utolsó frissítés: 20:14

A migrációs kérdést nem falakkal, hanem az Európai Unió és a tranzitországok közös politikájával lehet megoldani - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdán a szerb-macedón határhoz közeli Presevóban, ahol egy hete nyílt háromszáz migráns elszállásolására alkalmas befogadó központ.

A politikus a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint ugyanakkor kiemelte, hogy nem pillanatnyi problémáról van szó, és félő, hogy a télen is ugyanezekkel a gondokkal kell majd szembenézni.

"Nem lehet leállítani egy olyan folyamatot, amelyben az emberek Közép-Ázsiából és a Közel-Keletről a jobb élet reményében érkeznek ide Németország vagy más nyugat-európai ország felé haladva" - fogalmazott Vucic. Megállapította, hogy (a tranzitútvonalon fekvő) "első európai uniós ország (Görögország) nyilvánvalóan nem jól végzi a feladatát, inkább arra törekszik, hogy továbbadja a problémát a következő országnak, Macedónia pedig aztán átengedi a migránsokat Szerbiába".

Emlékeztetett arra, hogy naponta körülbelül ezer új migráns érkezik az országba, ellátásuk pedig napi 15 ezer euróba (4,66 millió forint) kerül, és ezt a terhet a szerb költségvetés már nem bírja el, ezért segítségre van szükség. Közölte, hogy az Európai Unió már segíti Szerbiát, német, osztrák és magyar rendőrök segítik a határvédelmet, emellett az EU hőkamerákat, számítógépeket, gyógyszereket és más szükséges eszközöket bocsátott Szerbia rendelkezésére.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a menekültáradat miatt nem romlott az ország biztonsági helyzete, a "migránsok nem azért érkeznek az országba, hogy incidenseket okozzanak, hanem a szerencsétlenségek és a háború elől menekültek el, és a jobb életet, nem pedig a bajt keresik". A szerb miniszterelnök hozzátette: a migránsok célja az, hogy minél hamarabb tovább menjenek, ebben pedig nem lehet őket megakadályozni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS