2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elpusztította a híres palmürai oroszlánszobrot az Iszlám Állam

2015. július 03. 13:26, utolsó frissítés: 13:38

Elpusztították a híres palmürai oroszlánszobrot az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei - jelentette be Maamún Abdelkarim, a szíriai régészeti és múzeumi hatóság vezetője.

A főigazgató szemtanúktól értesült arról, hogy fanatikusok a múlt héten lerombolták a palmürai múzeum bejáratánál álló, Allát ókori arab istenség templomából származó hatalmas mészkő alkotást, az antik Palmüra jelképét.

Méreteit és értékét tekintve ez a eddigi legjelentősebb műkincs, amelyet az Iszlám Állam elpusztított Szíriában - mondta Abdelkarim. A 3,5 méter magas, 15 tonnás oroszlánszobornak a szíriai polgárháború négy éve alatt nem esett bántódása, mert fémlemezzel és homokzsákokkal védték.


Az UNESCO világörökségi listáján is szerepelő ókori romvárost azonban május végén elhódították a kormányerőktől az iszlamisták, akik bálványimádásnak tartják az ember- és állatábrázolásokat.Az időszámítás előtti I. századi műkincset egy lengyel régészeti expedíció fedezte fel 1997-ben. Valaha Allátnak, az ókori araboknál az ég és az eső istennőjének templomában állt.

Az iszlamisták elpusztítottak nyolc palmürai szobrot Észak-Szíriában is, ahova egy műkincstolvaj hurcolta magával palmürai sírokról. Az Iszlám Állam fotókat tett közzé, amelyeken látható, amint csákányokkal szétzúzzák az ókori alkotásokat az északi Aleppó városában.

Az Iszlám Állam közleménye szerint egy bíróság elrendelte, hogy az elfogott műkincstolvajt korbácsolják meg, a szobrokat pedig pusztítsák el. Fotót tettek közzé a megkorbácsolásról is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS