2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szelmenc: határátkelő a kettévágott magyar falunak

2004. július 02. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

Megoldódni látszik egy hat évtizedes probléma: határátkelő nyílik a második világháború végén kettévágott Szelmenc ukrán és szlovák része között. A magyarok lakta falu gondján egy washingtoni kezdeményezés segített: a Magyar–amerikai Kongresszusi Kapcsolatok Központja (CHACR) felhívta az amerikai honatyák figyelmét az áldatlan állapotokra.

A kongresszus kétszáz tagú emberjogi képviselőcsoportja áprilisban meghallgatást tartott Szelmencről, amelyre amerikai magyarok adományaiból a falu két részének polgármestereit is meghívták. Az amerikai képviselők levelet intéztek Pozsonyhoz, Kijevhez, és az EU-hoz. A kezdeményezés mindenütt kedvező visszhangra talált, és júniusban az ukrán–szlovák kormányközi bizottság ülésén a felek megállapodtak, hogy egy éven belül megnyitják a határátkelőt.

A technikai feltételekről a közeljövőben születik döntés. Előreláthatólag gyalogos nemzetközi határátkelőt létesítenek, és a helyi lakosoknak a vízumért sem kell majd fizetniük. A kérdés Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök múlt heti kijevi tárgyalásai során is szóba került. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS