2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támadás ért egy világörökségi helyszínt Jemenben

2015. június 12. 19:03, utolsó frissítés: 19:03

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció mindaddig folytatja Jemenben a síita húszi lázadók bombázását, amíg azok nem teljesítik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, és nem vonulnak ki az elfoglalt területekről - jelentette ki a katari külügyminiszter csütörtökön, egy rijádi tanácskozáson. A katonai szövetség pénteki támadásában megrongálódott az UNESCO világörökségi listáján szereplő szanaai óváros is.

A katari diplomácia vezetője az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának miniszteri ülésén vett részt. A tanácsnak Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kuvait, Omán és Szaúd-Arábia a tagja. Közülük csak Omán nem vesz részt a jemeni légi hadjáratban.

A koalíció nem áll le, amíg nem teljesülnek az ENSZ BT határozatai, különösen a 2216-os számú - mondta Hálid bin Mohammed el-Atíja a tudósítóknak. Ez az április 16-án elfogadott dokumentum felszólította a lázadókat a béketárgyalásokra, az általuk elfoglalt területek kiürítésére, és fegyverembargót rendelt el ellenük. Az eddigi tárgyalási próbálkozások nem hoztak eredményt. A felek - a síita lázadók és a nemzetközileg elismert elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők - legközelebb vasárnap találkoznak Genfben.

Pénteken az arab koalíció légicsapásai során találat érte Szanaában a világörökség részét képező óvárost, ahol több - a dpa német hírügynökség szerint négy - műemlék ház megsemmisült, néhány másikban repedések keletkeztek. A támadásban legalább öt civil életét vesztette. A lerombolt, illetve megrongálódott házak Szanaa legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak. A légicsapásokat követően helyi aktivisták jóvoltából az internetre felkerültek képek a megrongálódott világörökségi helyszínről. A Rijád vezette koalíció jemeni légi hadműveletének március 26-i kezdete óta ez volt az első eset, hogy ilyen támadás érte a szanaai óvárost.

In der Altstadt von Sanaa, die von der UNESCO 1988 zu Weltkulturerbe erklärt wurde, Vor und nach einen Luftangriff

Posted by Karim El-Gawhary Arabesken on Thursday, June 11, 2015


A jemeni háborúban már mintegy 2300-an vesztették életüket. Pénteken 13 humanitárius szervezet "azonnali és tartós" tűzszünetre szólította fel az arab-félszigeti országban szemben álló feleket, akik milliók életét veszélyeztetik. A Jemenben is tevékeny civil csoportok szerint a belviszály a lakosság 80 százalékát érinti, ami 20 millió embert jelent.

A szaúdi védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy szívrohamban elhunyt a szaúd-arábiai légierő parancsnoka, Mohammed bin Ahmed al-Saalan tábornok. A hivatalos SPA hírügynökség közleménye szerint a tábornok munkalátogatáson járt külföldön, de az nem derül ki a hírből, hogy hol. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS