2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nepál: hatezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

2015. május 02. 10:40, utolsó frissítés: 10:40

Hatezer fölé emelkedett péntekre a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig lassan a 14 ezerhez közelít, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese szerint most az ideiglenes menedékhelyek kialakítása az elsőrendű feladat.

A katmandui hatóságok által pénteken közzétett összesítés szerint legalább 6204 ember halt meg a földrengésben, és 13 932-an sérültek meg. Az ENSZ adatai szerint a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtotta a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket.

Az európai uniós tagországok ezer állampolgárát még keresik a múlt szombati földrengés sújtotta Nepálban - közölte Rensje Teerink, a katmandui EU-delegáció vezetője pénteken. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy elsősorban turistákról van szó. Egy részük korábban a Katmandutól északra fekvő Langtang térségében tartózkodott, amelyet a földrengés után lavina és földcsuszamlás sújtott. Másik részük Lukla körzetében volt, ahonnan a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre Nepálból feljutni szándékozó hegymászók indulnak.

Teerink elmondta azt is, hogy az eddig megerősített információk szerint 12 európai halt meg a katasztrófában, az áldozatok nemzetiségét nem közölte. A Reuters hírügynökség részleges összesítése szerint összesen 221 franciáról, spanyolról és olaszról nincs hír, más országok állítólag nem tettek közzé erről szóló részletes adatokat.

Nehéz és bonyolult összehangolni a mentéssel kapcsolatos operatív feladatokat - mondta pénteken Katmanduban tartott sajtótájékoztatóján Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese. A Reuters brit hírügynökség szerint a mentőalakulatok rendkívül nehezen jutnak el az eldugottabb településekre, a fedél nélkül maradtak visszatérése pedig egyelőre lehetetlen, a romok alatt még megszámlálhatatlanul sok holttest van. Amos szerint most az ideiglenes menedékhelyek kialakítása az elsőrendű feladat. Ugyancsak a legsürgősebb teendők közé sorolta a bajba jutottak vízzel, élelemmel való ellátását, akárcsak az egészségügyi segítségnyújtást.

A nepáli miniszterelnökség által a rászorulók számára létrehozott segélyalapba eddig 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg érkezett, ebből mintegy 150 ezer dollárnyit már szét is osztottak. Korábban Szusil Koirala bejelentette: a nepáli hatóságok ezer dolláros azonnali segélyt utalnak ki a földrengésben életüket vesztettek családjainak, további 400 dollárt pedig a hamvasztási és temetési költségekre.

Ram Sharan Mahat pénzügyminiszter bejelentette: Nepálnak legalább kétmilliárd dollárra lesz szüksége a romba dőlt vagy megrongálódott lakóházak, kórházak, kormányzati épületek és műemléképületek újjáépítésére, helyrehozására.

Az ENSZ ügynökségei és partnerei egyébként 415 millió dollár sürgősségi támogatási kérelemmel fordultak a nemzetközi közösséghez.

A nepáli kormány döntése értelmében az ország tizenegy katasztrófa sújtotta körzetében zárva maradnak május közepéig az oktatási intézmények. A Kathmandu Post című helyi lap szerint az iskolákat, kollégiumokat főleg a földrengés által különösen érintett Gorka körzetben zárják be.

Egy másfél éves magyar kislány hazautazását szervezte meg Nepálból a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a konzuli együttműködés lehetőségét kihasználva. A tárca erről pénteken, közleményben tájékoztatta az MTI-t, hangsúlyozva, hogy a kislány az Újdelhiben lévő magyar külképviselet és Németország katmandui nagykövetségének segítségével érkezhet haza nepáli nagyszüleivel a baptista szeretetszolgálat mentőcsapatának segítségével. A mentőcsapat hazaérkezése hétfőre várható - fűzik hozzá.

A KKM emlékeztet, csütörtökön a cseh külügyminisztérium által szervezett evakuáló repülőgéppel két magyar állampolgár hagyta el a válságövezetet. A minisztérium tájékoztatása szerint a térségben maradt 40 magyarral az újdelhi nagykövetség tartja a kapcsolatot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS