2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nepáli földrengés: tíz magyarral továbbra sem sikerült felvenni a kapcsolatot

2015. április 28. 08:47, utolsó frissítés: 08:47

Négyezer fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma hétfőn. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, tíz, a katasztrófa idején Nepálban tartózkodó magyarral eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A nepáli rendőrség helyi idő szerint hétfőn késő este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az országban 3904 halálos áldozatot szedett a szombati földmozgás az utórengésekkel. A katasztrófában 7180-an megsérültek. A földrengés okozta lavina 18 emberrel végzett a Mount Everest alaptáborában; további 61-en haltak meg Indiában, 25-en pedig Tibetben.

A katasztrófa által sújtott, nehezen elérhető nepáli vidékekről csak apránként érkeznek információk az áldozatokról, ezért a hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább nőhet. A belügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselője szerint akár az ötezret is elérheti a halálos áldozatok végső száma.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A miniszter kiemelte: a legutóbbi információk alapján tizennyolcan biztonságban elhagyták az országot, harminc ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak, tíz emberrel azonban eddig még nem tudtak kapcsolatot létesíteni. A kapcsolatfelvétel a rossz technikai, műszaki feltételek miatt nehéz - tette hozzá Szijjártó Péter.

Áder János köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét nepáli kollégájának, Rám Baran Jadav államfőnek a hét végi földrengést követően. A levélben - amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn juttatott el az MTI-hez - Áder János azt írta, hogy mély szomorúsággal értesült a tragikus földrengésről, és leszögezte, a magyar nép osztozik a nepáliakkal a katasztrófa áldozatai iránt érzett gyászukban.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a szeizmikus aktivitás továbbra sem csökkent a Himalájában, a nepáli-indiai határ térségében. Helybeliek elmondása alapján csaknem száz utórengés követte a szombati leghevesebbet, amely 7,9 erősségű volt. Ekkora erősségű földmozgásra az utóbbi 81 évben nem volt példa Nepálban.

Tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy több élelemre, gyógyszerre, különleges mentőalakulatra, valamint hullazsákra van szükség. A halottasházak teljesen tele vannak - mondta Sankar Koirala, a miniszterelnöki hivatal tisztségviselője.

A rengés által leginkább sújtott vidéken több faluban a házak 70 százaléka teljesen romba dőlt. A nepáli hadsereg szóvivője közölte, hogy a mentésben részt vesz az ország 100 ezer katonájának 90 százaléka.

Szerte Nepálban falvak százai kénytelenek magukról gondoskodni, nincs sem áramszolgáltatás, sem vízellátás, és nem nyitottak ki az élelmiszerboltok sem. A helybéliek a szabad ég alatt töltik az éjszakát, mert otthonuk vagy megsemmisült, vagy életveszélyessé vált a földrengések következtében.

Az Egyesült Nemzetek gyermekalapja, az UNICEF hétfői közlése szerint csaknem egymillió gyermeket sújt súlyosan a szombati nepáli földrengés.

Számos ország jelentette be eddig, hogy küld vagy küldött már segélyt és mentőcsapatokat a bajba jutottakhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) negyvenezer embernek elegendő gyógyszert továbbított Nepálba; az Európai Unió 3 millió eurót ajánlott fel; az Egyesült Államok eddig 10 millió dollár segélyt jelentett be Katmandu számára; Kína pedig mentőcsapatokat vezényelt a katasztrófa helyszínére, és 3,4 millió dollárt ígért Nepálnak a súlyos helyzet enyhítésére.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta: a szervezet Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapatának emberei rövidesen megérkeznek Nepálba, ahol azonnal bekapcsolódnak a mentésbe. Hozzátette, segítőik a tervek szerint egy hétig lesznek az országban.

Alex Gavan romániai hegymászó Twitter-üzenetben adta hírül, hogy hétfőn megkezdték helikopterekkel levinni a himalájai hegyi mentők az alaptáborba a földrengés és lavina miatt az első és második táborban rekedt hegymászókat. Az időjárás kedvező, az ég tiszta, ám a táborok hatezer méter magasan vannak, ahol annyira ritka a levegő, hogy a helikopterek egyszerre csak két embert tudnak biztonságosan levinni. A két felső táborban mintegy száz embert ejtett foglyul a természeti csapás. Az alaptáborban tartózkodók ugyanakkor még rosszabbul jártak, mert szikla- és jéglavina zúdult rájuk, és emiatt legalább hatvanan megsérültek. Az ő mentésükhöz is helikopterekre van szükség.

Helyi jelentések szerint eddig 20 ország több mint 400 hegymászóját helyezték biztonságba, nincs köztük egyetlen sérült sem.

Nyima Cering, a regionális tibeti sporthivatal igazgatója hétfőn közölte, Kína leállította a Mount Everest északi, vagyis kínai, tibeti útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi mászószezonban a földrengés miatt. Hozzátette, a következő hónapban további utórezgésekre lehet számítani. A korábban jelentett, 7000 méter magasságban keletkezett nagy erejű lavina után a helyi adminisztráció emberei már megjelentek a táborokban, s megkezdték az ott lévőket lebeszélni előre ütemezett programjukról.

A közel 28 millió lakosú Nepál legnagyobb gazdasági kincse a Himalája, a hegység vonzotta idegenforgalom. A földrengés az amúgy is szegény országnak emiatt különösen súlyos csapás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS