2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1800 fölött a nepáli földrengés áldozatainak száma

2015. április 26. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Eddig 1805 halálos áldozatot találtak a nepáli földrengés helyszínén - közölte az ország belügyminisztériuma vasárnap hajnalban. Az előző napi katasztrófa 1934 óta a legsúlyosabb volt Nepálban; a 7,9-es erősségű földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában lavinákat indított el, és még a szomszédos országokban is szedett áldozatokat. Az első rengést tucatnyi kisebb követte.

A friss közlés szerint a sérültek száma 4718. A földrengésnek három másik országban is voltak halálos áldozatai: Indiában, a Kínához tartozó Tibetben és Bangladesben összesen 61-en haltak meg.

A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavina indult el. Vasárnap reggeli közlések szerint az egyik alaptáborban ennek 17 halálos áldozata és 61 sérültje volt. A mentést ott a rossz időjárás is akadályozza, de a sérültek első csoportjával egy helikopter már fel tudott szállni.

A földrengés által leginkább sújtott térségben, a Katmandu-völgyben az éjszakát nepáliak tízezrei töltötték szabad ég alatt a hidegben. A helyieknek áram- és vízhiánnyal is küzdeniük kell. A katmandui nemzetközi repülőteret reggel újra megnyitották, ez lehetővé tette, hogy meginduljanak a segélyek légi úton.

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban - mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul az MTI-nek vasárnap reggel.

Hozzátette, hogy szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal. A konzul megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

A Mount Everestre készülő hegymászók alaptáborának egy részét elsodorta a földrengés keltette lavina. Itt súlyos sérültek és halálos áldozatok is vannak, akiknek egy részét már sikerült helikopterrel kimenteni. Az alaptábor felett lévő táborokon tartózkodó hegymászók jól vannak ugyan, de lehozásuk nehéz lesz, mivel a lefelé vezető utat eltorlaszolta a lavina. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS