2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nepáli földrengés: több mint 3200 halott

2015. április 25. 11:26, utolsó frissítés: 2015. április 27. 08:49

Egy erős, a Richter-skála szerinti 7,9 fokos földrengést mértek Nepálban szombaton reggel. A földmozgás komoly károkat okozott a főváros térségében.

A nepáli információs miniszter Mindendra Rijal nemzetközi hírügynökségeknek elmondta, hogy a rengések epicentruma Katmandutól észak-nyugatra, 80 km-re volt. Az Egyesült Államok Geofizikai Intézete (USGS) szerint a földréteg 11 km-es mélységben mozdult meg.

Rijal elmondta, hogy áldozatokról egyelőre nem, károkról annál inkább érkeztek már információk. A mentőcsapatokat mindenesetre az érintett területekre vezényelték.

A Katmandu-völgyben körülbelül 2,5 millió ember él, többnyire rossz állapotban levő épületekben. A térségben ugyanakkor rengeteg fontos történelmi emlék van.

A földrengést a szomszédos Indiában, és Pakisztánban is érzékelni lehetett.

Update:

A nepáli belügyminisztérium első jelentése szerint legalább 150-en meghaltak a földrengésben az epicentrum 15 km-es körzetében.

A CNN ugyanakkor arról számol be, hogy több történelmi épület is összedőlt, így a Katmanduban található Dharahara-torony, amelyet 1832-ben építettek, és népszerű turistacélpont volt, mivel gyönyörű kilátást biztosított a Katmandu-völgyre.

A földrengés miatt a Himalájában több helyszínen is lavinák indultak meg, sok hegymászó menekült a fedezéket nyújtó táborokba.

A mostani földrengés a legsúlyosabb 1934 óta, amikor egy hasonló földmozgás után több mint 10 000-en veszítették életüket.

Update:

A CNN szerint az áldozatok száma 777.

Update:

A Reuters úgy tudja, hogy az áldozatok száma már a 870-et is meghaladta.

Update:

A legújabb jelentések szerint a Richter-skála szerinti 7,9-es erejű földrengés több mint 1400 ember halálát okozta, hatását érezték a környező országokban is. Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben 4 halálos áldozatot követelt a földrengés.

Update:

Vasárnap reggelig 1910 halálos áldozatot találtak a nepáli földrengés helyszínén, a legutóbbi jelentések szerint a sérültek száma több mint 4,7 ezer - írja az MTI.


Update: Meghaladta a 3200-at a himalájai földrengés halottainak száma Nepálban – közölte hétfőn a nepáli belügyminisztérium egyik illetékese. (mti/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS