2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar siker a szlovák EP-választáson

2004. június 14. 12:12, utolsó frissítés: 12:12

Szlovákiában a jobboldali kormánykoalíció vezet a vasárnapi EP-választásokon az 50 választókörzet közül 29-ben feldolgozott szavazatok alapján – közölte hétfő hajnalban a választási bizottság. Az első helyen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) áll. A részeredmények szerint a részvétel 16,6% – ez a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. Szlovákia 14 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Az első két helyen a Magyar Koalíció Pártja és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) áll a szavazatok 17,9, illetve 16,46%-ával. Az alacsony részvétel miatt a két párt fegyelmezett szavazótáborának köszönheti a sikerét.

A négy jobboldali párt alkotta kormánykoalíció együttesen a szavazatok 53,3%-át kapta, de a Pavol Rusko gazdasági miniszter vezette Új Polgári Szövetség (ANO) nem éri el az 5%-os küszöböt, így várhatóan nem küldhet képviselőket az Európai Parlamentbe.

A Smer és az LS-HZDS fej-fej mellett halad 16,2 és 15,6%-al, megelőzve Mikulás Dzurinda kormányfő pártját, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót (SDKÚ), amely 14,55%-ot kap. A Szlovákiai Kommunista Pártja (KSS) szavazatainak száma megközelíti a képviselők küldéséhez szükséges 5%-ot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS