2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Perelik a holland kormányt, amiért nem védi meg állampolgárait a klímaváltozástól

2015. április 16. 09:08, utolsó frissítés: 09:08

Mintegy 900 holland állampolgár közös keresete alapján bíróság elé idézték a holland kormányt, amiért a vádirat szerint nem védi meg az állam polgárait a klímaváltozástól. A felperesek azt akarják elérni, hogy gyorsabb ütemben csökkentsék a károsanyag-kibocsátást az országban. Az első meghallgatást kedden tartották.

"Azt akarjuk, hogy a holland kormány a károsanyag-kibocsátást 2020-ra az 1990-es évek szintjéhez mérten 40 százalékkal csökkentse" - mondta el Marjan Minnesma, a pert kezdeményező Urgenda alapítvány igazgatója.

Az per kezdeményezői közül mintegy kétszázan, köztük neves holland üzletemberek, művészek, zenészek, részt vettek a tárgyalás keddi nyitányán.

A világon ez az első eset, hogy egy szervezet és állampolgárok az államot felelőssé teszik azért, mert nem cselekszik hatékonyan a klímaváltozás feltartóztatásáért.

A felperesek azt is el akarják érni a bíróságnál, hogy mondja ki, a 2 Celsius-foknál nagyobb globális felmelegedés sérti az emberi jogokat. A bíróság döntése június 24-én várható. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS