2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helikopterekkel védi jemeni határát Szaúd-Arábia

2015. április 13. 09:28, utolsó frissítés: 09:28

Harci helikoptereket telepített Szaúd-Arábia jemeni határához a jemeni síita lázadók ellen harcoló nemzetközi koalíció – jelentette be vasárnap Ahmed Assziri, a koalíciós erők szóvivője. A harci helikoptereket azután küldték akcióba, hogy síita húszi lázadók pénteken megtámadtak egy szaúdi határőrposztot Nadzsrán térségében, Szaúd-Arábia délnyugati részén.

A pénteki tűzpárbajban újabb három szaúdi katona halt meg – közölte Rijádban a védelmi minisztérium. Néhány nappal korábban szintén három szaúdi határőr esett áldozatul egy jemeni területről kiinduló támadásnak.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen.

A húszik visszaszorítására hadműveletet indított Szaúd-Arábia, amelyet kilenc arab ország is támogat ebben. A szaúdi vezetésű koalíció légiereje március 26-a óta folyamatosan támadja Jemenben az Irán által támogatott húszik állásait, és próbálják megakadályozni, hogy az ország egész területét ellenőrzésük alá vonják.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vezetője néhány napja felszólította Szaúd-Arábiát a légicsapások beszüntetésére, a katonai beavatkozást pedig bűncselekménynek nevezte. A rijádi vezetés azonban vasárnap határozottan elutasította Teherán követelését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS