2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A koppenhágai orosz nagykövet atomcsapással fenyegette meg a dánokat

2015. március 21. 19:00, utolsó frissítés: 19:00

Ha Dánia csatlakozik a NATO rakétavédelmi rendszeréhez, akkor orosz atomrakéták célpontjaivá válhat - mondta ma a koppenhágai orosz nagykövet dán sajtóforrások szerint.

"Nem hiszem, hogy a dánok teljesen tisztában vannak azzal, hogy milyen következményekkel jár, ha Dánia csatlakozik az Egyesült Államok vezette rakétavédelmi rendszerhez. Ha ez megtörténik, a dán hadihajók orosz atomrakéták célpontjaivá válnak" - idézte Mihail Vanyin nagykövetet a Jyllands-Posten című lap szombati száma. Vanyin azt is elmondta, hogy minden olyan országot célpontként fognak kezelni, amely otthont ad a rakétapajzsnak.

A nagykövet rámutatott, hogy a rendszerhez való csatlakozással Dánia részévé válna az Oroszország elleni fenyegetésnek, bár aggodalomra az oroszoknak akkor sem lenne oka, mivel az orosz rakéták bármilyen európai pajzson képesek áthatolni.

A nagykövet szavaira reagált Martin Lidegaard dán külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak nevezte a nagykövet szavait. „Vanyin átlépett egy határt azzal, hogy a rakétapajzs minden jövőbeli résztvevőjét orosz rakéták célpontjának nevezte” - mondta, hozzátéve, fontos, hogy a két ország közti vita hangneme ne durvuljon el.

A dán diplomácia vezetője azt is kijelentette, hogy a rakétapajzsnak "semmi köze Oroszországhoz", azzal a latorállamok és terroristák jelentette fenyegetés ellen akarnak védekezni.

Dánia augusztusban közölte, hogy legalább egy fejlett radarrendszerrel felszerelt fregattal járul hozzá a tervezett rakétavédelmi rendszer működtetéséhez. Oroszország élesen ellenzi a rendszer kialakítását, amelynek fő komponenseit Lengyelországba és Romániába tervezik telepíteni. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS