2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Britannia is bevezeti a márkasemleges cigisdobozokat

2015. március 18. 08:58, utolsó frissítés: 08:58

Bevezetik a márkasemleges cigarettásdobozokat Nagy-Britanniában, miután jóváhagyta az erről szóló terveket hétfőn a brit parlament felsőháza. Múlt héten az alsó ház is támogatta a márkajelzéssel ellátott cigarettásdobozok betiltását. Az új szabályzás 2016 májusától léphet életbe.

A tiltást a David Cameron vezette konzervatív kormány évekig húzódó politikai viták és magánlobbizás után vezetheti be. A tervezet a támogatói szerint jótékony hatással lehet a közegészségügyre, és csökkentheti a gyermekdohányosok számát.

"Ez egy meghatározó pillanat abban a hosszú és türelmes küzdelemben, amelyet azért folytatunk, hogy visszaszorítsuk, és véget vessünk azoknak a borzalmaknak, amelyeket a dohányipar hozott az országunkra és az egész világra" – mondta Deborah Arnott, egy dohányzásellenes jótékonysági szervezet (Action on Smoking and Health) vezetője.

A dohányipari vállalatok múlt héten jogi lépéssel fenyegettek, ha a tiltást elfogadják, azzal érvelve, hogy a tervezet egyrészt megsérti a szellemi tulajdonjogokat, másrészt a csempészet és hamisítás terjedéséhez vezethet.

Az új szabályzás eredetileg csak Angliára vonatkozna, de a walesi kormányzat már jelezte, hogy átveszik azt. Észak-Írország és Skócia is hasonlóan dönthet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS