2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyemcov-gyilkosság: öt gyanúsított letartóztatását indítványozta a nyomozóhivatal

2015. március 08. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság öt ember letartóztatását indítványozta Borisz Nyemcov megölésével kapcsolatban - közölte a hatóság szóvivője vasárnap. Vlagyimir Markin hozzátette, hogy az ügyben folytatják a nyomozást. A moszkvai Baszmannij kerületi bíróságra rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, páncélozott járművekben szállították a gyanúsítottakat. A bíróság épületét is belügyesek őrzik. A gyanúsítottak letartóztatásáról a nap folyamán, nyílt tárgyaláson döntenek az ügyeletes bírák.

Anna Fagyejeva, a moszkvai bíróság szóvivője bejelentette, hogy Anzor Gubaseven és unokatestvérén, Zaúr Dadajeven, valamint Sahid Gubaseven, Anzor öccsén kívül egy Bahajev és egy Eszkerhanov nevű férfit is azzal gyanúsítanak a hatóságok, hogy közük volt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megöléséhez. Anzor Gubasevet és Zaúr Dadajevet az Oroszországi Föderációhoz tartozó Ingusföldön fogták el. Az illetékes hatóság már vádat emelt ellenük.

Az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt) és az orosz Szolidaritás mozgalom volt elnökét múlt szombatra virradó éjjel gyilkolták meg Moszkva központjában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Moszkvoreckij hídon. A nyomozás adatai szerint egy férfi lőtte hátba az arra sétáló politikust, majd egy odaérkező személyautón távozott. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a belügyi egységek szombaton Groznijban, Csecsenföld fővárosában is el akartak fogni egy Nyemcov megölésével gyanúsított férfit, akinek a kezében azonban felrobbant egy gránát és belehalt a sérüléseibe.

A Russzkaja Szluzsba Novosztyej nevű orosz állami rádió közlése szerint 30 éves Beszlan Sanavovról van szó. A Rosszija 24 állami hírtelevízióban megszólaltatták Dadajev anyját, aki elmondta, nem tudja elhinni, hogy a fiának és unokatestvéreinek köze lenne Borisz Nyemcov megöléséhez. A férfi az utóbbi tíz évben a csecsen belügyminisztérium kötelékében, az Észak nevű zászlóalj parancsnok-helyetteseként is szolgált. Ajmani Dadajeva elmondta, hogy a fia az iszlám szélsőségesek és az észak-kaukázusi lázadók ellen harcolt. Megerősítette, hogy a Gubasev-testvérek az utóbbi években Moszkvában dolgoztak.

A LifeNews orosz kereskedelmi hírtelevízió értesülése szerint a Nyemcov-gyilkosság gyanúsítottjainak nyomára a bűncselekmény helyszíne környékén folytatott telefonbeszélgetések elemzése vezette a nyomozókat. Az Interfaxnak egy név nélkül nyilatkozó forrása azt mondta, biztos benne, hogy a gyilkosság megrendelői külföldön vannak. Ilja Jasin orosz ellenzéki politikus viszont kételkedik ebben. Szerinte Oroszországban kell keresni azokat, akik Nyemcov megölését megrendelték. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS