2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orosz kormánytagok is résztvettek Nyemcov temetésén, Putyin koszorút küldött

2015. március 03. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egyik helyettese és kormánytisztviselők is lerótták kegyeletüket Borisz Nyemcov koporsójánál a keddi búcsúztatón.

A Kreml szomszédságában szombatra virradó éjjel meggyilkolt ellenzéki politikus holttestét a szovjet rendszer politikai elnyomása áldozatainak emlékét őrző, a demokratikus társadalom és állam erősítése érdekében működő moszkvai Szaharov központban ravatalozták fel.

Borisz Nyemcovtól végső búcsút vett Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, továbbá Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev kormányfő szóvivője és Szergej Prihogyko a kormányhivatal vezetője is. A miniszterelnök koszorút küldött. Az RBK Daily című orosz napilap közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz államfőt állandó parlamenti megbízottja képviseli a gyászszertartáson.
Lerótta tiszteletét Borisz Nyemcov koporsójánál Szergej Kirijenko, a Roszatom állami atomenergiai vállalat vezetője, aki Nyemcovval együtt az 1990-es évek végén a "fiatal reformerek" kormányában dolgozott, majd a Jobboldali Erők Szövetsége nevű pártban működött vele együtt.

Kirijenko a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt az álláspontot erősítette, hogy Nyemcov meggyilkolása az orosz belpolitikai helyzet megingatására tett kísérlet.

Az RBK Daily információi szerint az orosz parlamenti pártok, vezetői nem tervezik, hogy jelen legyenek az ellenzéki politikus búcsúztatóján. Az eseményen más okból nem lesz ott Borisz Nyemcov ellenzéki harcostársai közül Alekszej Navalnij, a 2011-2012-es nagyszabású hatalomellenes tüntetések egyik szervezője. A Vlagyimir Putyin kíméletlen ellenfelének tartott, korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált politikust szabálysértési eljárásban nemrég 15 nap elzárásra ítélték, és ezt tölti le. Navalnij a múlt vasárnapra meghirdetett, de Nyemcov halála miatt gyászmenetté alakult ellenzéki tüntetésre mozgósította napokkal ezelőtt az embereket.

Nem vesz személyesen búcsút Borisz Nyemcovtól Garri Kaszparov neves oroszországi ellenzéki, aki a lelőtt politikussal a Szolidaritás mozgalomban dolgozott együtt. Kaszparov a Le Figaro című francia lapnak azt mondta, hogy csak az Egyesült Államokban érzi magát biztonságban, ahova 2013-ban távozott.
A Nobel-díjas Andrej Szaharov akadémikusról elnevezett központban közép-európai idő szerint reggel 8 óra óta vehettek búcsút Borisz Nyemcovtól tisztelői. A Szabadság Rádió orosz nyelvű adásának honlapja élő videóközvetítésben számolt be az eseményről. A Moszkva folyóból ágazó Jauza folyócska partján lévő épülethez vezető úton hosszú, kanyargós sorban várakoztak az emberek, és csak lassan jutottak be a központba, amelynek földszinti termében helyezték el fehér koporsóban a meggyilkolt orosz ellenzékit.

A terem falán Borisz Nyemcovot ábrázoló fényképeket helyeztek el, a politikus holttestét csak melléig takarták le a nyitott koporsóban, amelyet Nyemcov családtagjai, köztük édesanyja és egyik fia, valamint politikustársai veszik körül. Az első órákban többen - köztük külföldi részvétnyilvánítók .- szólaltak fel a búcsúztatón, elítélve a gyilkosságot.

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz párt és az orosz Szolidaritás mozgalom volt társelnökét a moszkvai trojekurovszkojei temetőben közép-európai idő szerint fél kettőkor kezdődő gyászszertartáson helyezik végső nyugalomra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS