2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A madridi merényletet már tavaly szeptemberben előrejelezték

2004. május 31. 09:59, utolsó frissítés: 10:36

Tavaly decemberben bukkant rá a neten a Norvégiai Védelmi Kutatások Szervezetének (FFI) négyfős kutatócsoportja a ’Dzsihád Irakban: remények és veszélyek’ című, arab nyelvű tanulmányra. A negyvenkét oldalas dokumentumnak a madridi merényletig nem tulajdonítottak jelentőséget. A szöveget a Mudzsahed Szolgáltatói Központ jegyezte. Az FFI kutatói már akkor valószínűsítették, hogy ez a szolgáltatói központ egyezik azzal a Szolgáltatói Irodával (Máktáb al-Kidámát), melyből az al-Káida a nyolcvanas években kinőtt.

A szöveg az al-Káida által a "Dzsihád földjének" tartott, katonai konfliktusok sújtotta területek iszlám harcosait kívánta inspirálni. A szöveg az iraki koalíciós erők "leggyengébb láncszemének" nevezi Spanyolországot, amely így a legfontosabb célponttá lépett elő.

A tanulmány kifejezetten arra céloz, hogy a spanyolországi választásokra kellene időzíteni a támadást, ezzel befolyásolva a választások kimenetelét, illetve elérni, hogy az iraki katonai részvételt ellenző pártok kerülhessenek hatalomra. A dokumentum stílusa alapján a kutatók feltételezik, hogy az elemzés a szaúdi Juszuf al-Ajiri korábbi írásainak kiegészítésének tekinthető. Ajiri az al-Kaida egyik vezető ideológusa és médiakoordinátora volt, a férfit a szaúdi biztonsági erők idén májusban lőtték agyon.

Jóllehet az amerikai külügyminisztérium antiterrorista részlegének vezetője, J. Cofer Black nemrég azt hangoztatta, hogy az amerikai terrorellenes műveletek következtében sikerült izolálni az al-Káida vezetését a sejtektől, többen úgy ítélik meg, hogy éppen ellenkezőleg: a szervezet informális hálózatában aktívan működnek a vezetőket informáló különféle tanácsadói "kabinetek", így a hálózat továbbra is hatékony stratégiával rendelkezik. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS