2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Madarat tolláról, Orbánt barátjáról": így tüntettek Budapesten

2015. február 17. 02:13, utolsó frissítés: 08:32

Mintegy ezerötszázan tüntettek Budapesten Magyarország "putyinizálódása" és Putyin keddi látogatása ellen. A demonstrálók a Keleti pályaudvartól a Nyugatiig vonultak, ahol a Bajcsy-Zsilinszky úton felállított színpadon beszédet mondott Ámon Ada, az Energiaklub vezetője, Margaryta Rymarenko, krími ukrán állampolgár, valamint Gulyás Márton, a tüntetést szervező Humán Platform aktivistája. Utóbbi kijelentette, Orbán Viktor elárulja Nagy Imrét, akinek az újratemetésén annak idején beszédet mondott, ha kezet fog Putyinnal, e "véreskezű háborús bűnössel".

A Fiumei úti sírkertben található szovjet parcellát felújították orosz pénzből, sőt visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, írta az Index. Erre utalva a szónok szégyenletesnek nevezte ezt a gesztust. Közös otthonunk a Föld, de le kell váltanunk minden oligarchikus, despotikus rendszert, ami fokozza a társadalmi különbségeket - mondta a szónok, aki azzal zárta beszédét, "legyen béke, szabadság és egyetértés".

A tömegben főleg az "Európa!", "Orbán takarodj", "Mocskos Fidesz", "Mocskos Putyin", "Hazaáruló" jelszavakat skandálták, sokan vittek magukkal európai, magyar zászlót (de volt ukrán is), illetve egyedi kivitelezésű és üzenetű táblákat (pl. "Madarat tolláról, Orbánt barátjáról"). A tüntetés 18 órától kezdődött és majdnem 21 óráig tartott, a magyar Himnusz és az EU himnusza eléneklésével zárult. Incidenseket nem láttunk, a tömeg békésen elvonult a Nyugati irányába.(tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS