2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A brit belügyminiszter szerint a brit zsidóság is félelemben él

2015. január 19. 08:51, utolsó frissítés: 08:51

A brit zsidóság jelentős része félelemben él az antiszemita erőszak fellángolása miatt, ezért a brit kormánynak meg kell kétszereznie az antiszemitizmus kiirtására tett erőfeszítéseit - mondta vasárnap a brit belügyminiszter.

Theresa May a 300 ezres brit zsidó közösség legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies of British Jews rendezvényén vett részt, amelyen a párizsi vérengzés áldozatairól emlékeztek meg.

May kijelentette: tudja, hogy nagyon sok brit zsidó aggódik családja, gyermekei, saját maga biztonságáért.

"Soha nem gondoltam volna, hogy megérem azt napot, amikor az Egyesült Királyság zsidó közösségének tagjai azt mondják: félnek továbbra is itt élni" - fogalmazott a brit belügyminiszter.

Teheresa May egy minapi felmérésre utalt, amely kimutatta, hogy a brit zsidóknak több mint a negyede fontolóra vette a kivándorlást Nagy-Britanniából az erősödő antiszemitizmus miatt.

A Kampány az antiszemitizmus ellen nevű szervezet megbízásából a brit zsidó közösségen belül elvégzett átfogó közvélemény-kutatás adatai szerint a brit zsidóságnak több mint a fele úgy érzékeli, hogy az antiszemitizmus mértéke immár az 1930-as éveket idézi. A megkérdezettek 45 százaléka fenyegetve érzi magát és családját az iszlám szélsőségességtől, 58 százalékuk pedig nem bizonyos abban sem, hogy a zsidóságnak van hosszú távú jövője Európában.

A felmérés kiterjedt a nem zsidó brit lakosság érzelmeire is. A megkérdezetteknek felsoroltak négy olyan állítást, amelyek gyakran visszatérnek az antiszemita retorikában. A kutatási adatok szerint az e külön felmérésbe bevont britek 45 százaléka értett egyet legalább egy ilyen állítással. A legtöbben, 25 százaléknyian azt az állítást tartották igaznak, hogy "a zsidók sokkal inkább pénzhajhászok, mint más britek".

Theresa May belügyminiszter a vasárnapi megemlékező rendezvényen külön is kitért az online felületeken terjedő antiszemita inzultusokra, amelyek a szavai szerint ugyanolyan fájdalmat okozhatnak, mint a hasonló, nem internetes megnyilvánulások.

Ráadásul az internetes antiszemita tartalmak hosszú ideig hozzáférhetők, a Twitter üzenőportálon újból és újból terjeszthetők, és ezrek láthatják - mondta.

A konzervatív párti politikus megemlítette az ellenzéki Munkáspárt egyik zsidó alsóházi képviselőjét, Luciana Bergert, aki ellen nemrégiben antiszemita támadások hulláma indult a Twitteren. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben szabadságvesztést elrendelő bírósági ítéletek születtek. Hozzátette: a kormányzati szakértők már felvették a kapcsolatot a legnagyobb közösségi portálok képviselőivel és a rendőrséggel annak meghatározására, hogy miképp lehet fellépni az ilyen jelenségek ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS