2019. március 23. szombatEmőke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TGM a criticatac.ro-nak: az internet közjó

2014. november 05. 17:26, utolsó frissítés: 17:26

"Azt gondolom, hogy a tiltakozóknak joguk van kimenni az utcára, nem azért, mert feltétlenül ellenzem az adóztatást és az újraosztást, nem vagyok neo-konzervatív beállítottságú, mint némelyik tiltakozó, azonban azt gondolom, hogy az internetnek van egy olyan sajátossága, ami miatt a commons-nak nevezett szférába tartozik" - mondta el a criticatac.ro baloldali portálnak adott interjújában Tamás Gáspár Miklós.

A filozófus hozzátette, manapság senki nem csodálkozik azon, hogy az oktatás vagy az egészségügy ideális esetben ingyenesen hozzáférhető bárki számára.

"A középkorban, ha egy várfalakkal körülvett erdélyi városba valaki be akart lépni, akkor fizetnie kellett, manapság viszont természetes jogunk az utcán való közlekedés, a közterek szabad használata. Az internet egy forma nélküli tér, nem kvantifikálható, és minden nap változik az új elemek, felhasználók és technológiák hatására. Az internet tehát elvileg ingyenes kellene legyen. Ebből a szempontból egyetértek a tiltakozókkal, és egyértelmű, hogy ez a tekintélyelvű magyar állam nem érti az internet természetét. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy ha ebbe a tiltakozásba nem fér bele a társadalmi igazságosság eszméje, akkor ennek az emancipáló jellege meglehetősen korlátozott" - vélekedett a filozófus.

Kiemelte, léteznek másfajta adónemek, amelyek ellen tüntetni kellene, például a 16%-os egységes adókulcs, amely Európa-szerte Magyarországon az egyik legalacsonyabb, ez pedig a gazdagoknak kedvez, a szegényeket pedig hátrányos helyzetbe hozza. Az új költségvetésbe olyan új adónemekkel számoltak, amelyek egyértelműen sújtják Magyarország négymillióra tehető, a szegénységi küszöb alatt élő állampolgárát.

Tamás Gáspár Miklós szerint a tiltakozást egy következő lépésnek kellene követnie, amely az adórendszert, az állami bevételeket és kiadásokat a méltányosság elve mentén szervezi újra, azonban ez az állam megváltoztatását vonná maga után.

A filozófus elmondta, első körben meglepődött a tiltakozás megszervezésének gyors ütemén, de aztán rádöbbent arra, hogy ezen a tiltakozáson egy generáció képviseltette magát, a fiatal generáció, amely úgy gondolja, hogy az állam elhanyagolja és nem érti meg - és ebben igaza is van.

Tamás szerint a fiatalokkal szembeni állami politika ugyanis a líceumi és egyetemi helyek számának csökkentését, a szakiskolai helyek számának a növelését célozza. Ez a politika a fegyelmet, az istenhitet és a nemzetbe vetett hitet szentesíti. Így az internetadó miatti elégedetlenség vegyül a fiatalsággal szemben alkalmazott politika elutasításával. (criticatac)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS