2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szúrja az oroszok szemét a romániai rakétapajzs

2014. október 15. 15:55, utolsó frissítés: 15:55

„Az Amerikai Egyesült Államok a regionális biztonsági érdekek figyelmen kívül hagyásával teljesíti ki az európai rakétapajzs-programját” - mondta Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete egy vitán Moszkvában.

Grusko azután vádolta meg az Egyesült Államokat azzal, hogy Oroszország ellen építi az európai rakétapajzsot, hogy pénteken a romániai Deveselun a román hadsereg átadta az amerikaiknak az ott épült rakétapajzs-elemet. Grusko azt mondta, Oroszország lépéseket fog tenni a román katonai bázis amerikai átvétele miatt.

Az orosz diplomata emellett azzal vádolta a nyugati hatalmakat, hogy tetteik révén mélyítik az Oroszország és Európa közötti szakadékot, emellett megkérte a nyugatiakat, hogy lássák be tévedéseiket és azok megismétlésének az elkerülésével járuljanak hozzá az oroszokkal való viszony javításához, valamint a térség biztonságosságának a növeléséhez.

Grusko azt is bizonygatta, hogy az oroszok hozzájárulása az európai biztonsági struktúrákhoz minden más államénál nagyobb. Ez hozzájárul az európaiak biztonságához, ráadásul így az európai államok 2%-nál kevesebbet kell áldozzanak a GDP-jükből a biztonságuk és védelmük megszervezésére - érvelt.


A NATO szerint nem ez a helyzet

„A NATO és Oroszország régóta megegyeztek abban, hogy létezik a ballisztikus rakéták jelentette fenyegetettség. A NATO-nak meg kell védenie magát, úgy, ahogy Oroszországnak is. Minden bizonyíték ellenére Oroszország nem hajlandó tudomásul venni, hogy a NATO rakétapajzsa hozzájárul a regionális biztonság növeléséhez és nem Oroszország felőli fenyegetettséget hárít el” – mondta Alexander Vershbow, a NATO főtitkárhelyettese a RIA Novosti szerint. (hírszerk./mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS