2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb Lenin-szobrokat döntöttek le Harkivban

2014. október 07. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Újabb két Lenin-szobrot döntöttek le ismeretlenek keddre virradóan a kelet-ukrajnai Harkiv városában.

Az "akcióról" videofelvételt is közzétett az interneten a Keleti Blokk nevű nacionalista szervezet. A símaszkot viselő elkövetők az orosz bolsevik forradalom vezérének két különböző kerületben felállított szobrait drótkötéllel próbálták lerántani a talapzatáról. Az egyiket azonban nem sikerült még teherautó segítségével sem, s csak összetörték, de alsó része a talapzaton maradt. A szobrok lehullott darabjaiból "szuvenírnak" magukhoz vettek néhányat, köztük az egyik Lenin-szobor fejét, amellyel a felvételen pózoltak. A videófelvételen hallható, ahogy a rongálók egymás között orosz nyelven beszélnek.

A hatóságok egyelőre nem reagáltak a történtekre.

Harkivban augusztusban és szeptemberben már öt Lenin-szobrot távolítottak el közterekről. Szeptember 28-án Ukrajna legnagyobb, mintegy 20 méter magas Lenin-bronzszobrát taszították le talapzatáról az Ukrajna egységéért tartott tömeggyűlés résztvevői. Az üresen maradt talapzatot a helyi vezetés azóta körbekeríttette, mert kommunista és nacionalista jelszavakat firkáltak rá.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az akkori eset után közölte, hogy az emlékmű megrongálása ügyében indított vizsgálatot lezárják, mert kiderült, hogy Ihor Baluta, a megye kormányzója már előtte utasítást adott a szobor eltávolítására.

Ukrajnában tavaly februárban kezdődött a Lenin-szobordöntési hullám, országszerte eddig mintegy kilencven ilyen emlékmű hullott a porba. Válaszul a kommunisták az ukrán nacionalisták hőseinek, Sztepan Banderának, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítójának és Roman Suhevics UPA-parancsnoknak az emlékműveit rongálták meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS