2019. február 18. hétfőBernadett
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fenevad nevű tájfun pusztít Japánban

2014. október 05. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

Japánban a Fanfon tájfun miatt vasárnap mintegy százötven légi járatot töröltek - közölte a helyi sajtó.

A beszámolók szerint a trópusi viharban az ország déli részén egy ember megsérült, egy pedig eltűnt. Mintegy háromszáz embernek a hatóságok azt tanácsolták, hogy hagyják el lakóhelyüket és vonuljanak óvóhelyre. A rendkívül erős szél távvezetékeket szakított el, aminek következtében Kagaoszima prefektúrában 25 ezer épület maradt áram nélkül. Az ország 47 prefektúrájából tizenegyben adtak ki riasztást.

A ciklon jelenleg az ország déli részén fekvő Kjúsú szigeténél tartózkodik, és északkeletre tart. A helyi meteorológusok szerint előrejelzése szerint a tájfun másodpercenként 45 méteres sebességgel halad, míg a széllökések sebessége 65 méter másodpercenként. A tengeren a hullámok magassága eléri a 12 métert.

A meteorológiai intézet figyelmezetést adott ki, hogy a heves esőzések miatt földcsuszamlások lehetnek az ország hegyvidéki részein, másutt árvizek lehetnek, az ország déli részén élők csak a legszükségesebb esetben mozduljanak ki lakóhelyükről.

A Fanfon tájfun sorrendben a 18., amelyik a Csendes-óceánon ebben a szezonban kialakult. Elnevezése lao nyelven fenevadat jelent. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS