2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Flottabővítésbe kezd Oroszország a Fekete-tengeren

2014. szeptember 24. 09:01, utolsó frissítés: 09:01

Oroszország 2020-ig több mint 80 új hadihajóval bővíti Fekete-tengeri Flottáját, és egy második haditengerészeti támaszpontot hoz létre számára Novorosszijszk mellett - közölte kedden Alekszandr Vitko, a flotta parancsnoka. Az admirális abból az alkalomból nyilatkozott erről, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, a hadsereg főparancsnoka látogatást tett a krasznodári területen fekvő fekete-tengeri kikötőben, hogy tanácskozzon annak fejlesztéséről.

Az admirális szerint a NATO terjeszkedése miatt van szükség egy második támaszpontra a Fekete-tengeri Flotta számára a Krím félszigetnek Oroszországhoz csatolása után. "A NATO hajói állandóan jelen vannak a Fekete-tengeren, és a katonai szövetség egy haditengerészeti bázist készül létrehozni a térségben" - mondta Vitko Putyinnak. Emlékeztetett arra is, hogy Novorosszijszkból hajók indulnak fedélzetükön katonai rendeltetésű szállítmányokkal a Krím félszigetre és Szíriába.

A flottaparancsnok elmondta, hogy az új orosz támaszponton állomásozó tengeralattjárókat több mint másfél ezer kilométer hatótávolságú szárnyas rakétákkal fogják felszerelni. Hangsúlyozta, hogy a búvárhajók kijutását a nyílt tengerre sokkal jobban lehet majd leplezni, mint a jelenlegi, szevasztopoli bázison. Az új hadihajókkal a Fekete-tengeri Flotta egységeinek száma 206-ra nő. Az új haditengerészeti támaszpont építése 2016 végére fejeződik be.

Egy NATO-illetékes Brüsszelben Vitko nyilatkozatát kommentálva kijelentette: az észak-atlanti szövetség nem tervezi fekete-tengeri támaszpont létrehozását. "Fekete-tengeri szövetségeseinknek vannak kikötőik, ezeket használjuk időről időre, nem tervezzük NATO-bázis kiépítését, ahogy az oroszok feltételezik rólunk" - szögezte le.

A NATO-nak három fekete-tengeri partszakasszal rendelkező szövetségese van: Bulgária, Románia és Törökország. Egy másik fekete-tengeri állam, Grúzia is kérte felvételét a katonai szövetségbe, de Ukrajnához hasonlóan nagyon valószínűtlen, hogy felveszik a NATO-ba Moszkva erőteljes ellenkezése miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS