2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaszerezték az oroszok a hidegháborús delfinhadosztályukat

2014. szeptember 13. 15:36, utolsó frissítés: 16:05

A Krím-félsziget megszállásakor Ukrajnától megszerzett katonai delfinalakulat már az orosz védelmi minisztérium hatáskörébe tartozik, mondta Szevasztopol megbízott kormányzója, Szergej Menyailo a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az ukrán kormány korábban hivatalos úton próbálta meg visszaszerezni a delfineket, azonban ezzel a bejelentéssel nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz védelmi minisztérium nem fog lemondani róluk.

Fotó: Brien Aho/US NAVY/AFPFotó: Brien Aho/US NAVY/AFP


A hidegháború alatt csak az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak volt delfinkiképző-programja. A világon két ismert központ volt ismert, egy San Diegóban, a másik pedig Szevasztopolban. Az amerikai program is működik a mai napig, az Öbölháborúban is bevetettek delfineket, hogy amerikai és kuvaiti hajókat védjenek aknáktól. Ukrajnában viszont komoly gondot okozott a Szovjetunió felbomlása után megörökölt program fenntartása, mivel az meglehetősen költségigényes bizonyult, így lehet, hogy le állították volna, ha nem jön közbe a krími incidens. Moszkva úgy tűnik, hogy hajlandó pénzt áldozni a katonai delfinalakulatra.

Az Orosz Föderáció márciusban annektálta az addig Ukrajna részét képező Krím-félszigetet. (ForeignPolicy via 444.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS