2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EBESZ drónokkal fogja figyelni az orosz-ukrán határt

2014. szeptember 13. 13:46, utolsó frissítés: 13:49

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) osztrák gyártmányú, pilóta nélküli repülőgépekkel fogja figyelni az ukrán-orosz határ térségét, írja az MTI.

A drónok bevetését csütörtökön jelentette be Didier Burkhalter, a szervezet soros elnöke, de akkor még csak annyit tudott mondani, hogy megpróbálnak gyorsan beszerezni ilyen eszközöket.

Az újabb tájékoztatás szerint a Schiebel cég Camcopter típusú, fegyverrel fel nem szerelt gépeit fogják használni. A művelet során nagy területekről gyűjtenek információkat valós időben, és majd akkor döntik el, hogy publikussá teszik-e a felvételeket.

Egy Schiebel Camcopter S-100Egy Schiebel Camcopter S-100


Az EBESZ először alkalmazza ezt a technológiát megfigyelésre. Hangsúlyozták, hogy a Camcoptereket sem most, sem a későbbiekben nem látják el fegyverrel, hanem kizárólag felderítésre és megfigyelésre szánják őket.

A céggel kötött megállapodás szerint a Schiebel legalább két darab drónt szállít le a hozzájuk tartozó irányító állomással, amelyen hat kezelő és három fős műszaki személyzet fog dolgozni. A bevetés előreláthatóan szeptember végén vagy október legelején kezdődik. A művelet költségeit még nem számították ki. A pénzt az EBESZ tagországai adják össze. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS