2019. február 17. vasárnapDonát
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életbe lépett az ukrán tűzszünet, véget ért a NATO-csúcs

2014. szeptember 06. 08:19, utolsó frissítés: 2014. szeptember 07. 09:30

Ukrajna Nemzetbiztonsági Tanácsa és az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoka péntek este megerősítette a kelet-ukrajnai tűzszünet életbe lépését. Petro Porosenko ukrán elnök a fegyvernyugvás bejelentését követő első nyilatkozatában azt mondta, a tűzszünetet hatékony nemzetközi felügyeletnek kell biztosítania.

A fegyvernyugvásról szóló jegyzőkönyv a harcoló felek között közvetítő, Kijev és a szakadárok mellett Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport minszki ülésén született meg, bár az egyezség tágabb kérdéseiről Porosenko korábban megegyezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az Interfax hírügynökség értesülései szerint a jegyzőkönyv tizennégy pontból áll, és egyebek mellett tartalmazza a tűzszünet ellenőrzésének részleteit, valamint rendelkezik a két oldal közti fogolycseréről is.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök hangsúlyozta, attól tart, Oroszország meg fogja szegni a tűzszünetet, ezért biztosítékokra, illetve az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatására van szükség a béke betartatásához.

Igor Plotnickij, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" elnöke újságíróknak azt mondta, hogy a fegyvernyugvás ellenére továbbra is el akarnak szakadni Ukrajnától.

A Kreml üdvözölte az ukrán válság rendezését célzó tűzszüneti megállapodást. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta: Moszkva reméli, hogy a felek pontosan végrehajtják a dokumentumban foglaltakat, és abban is bízik, hogy a felek folytatják a tárgyalásokat az ukrán válság teljes rendezéséig.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy bizakodó, de szkeptikus az Ukrajna és a kelet-ukrajnai szakadárok között pénteken létrejött tűzszüneti megállapodással kapcsolatban. Az elnök erről a NATO kétnapos walesi csúcstalálkozóját követően pénteken megtartott sajtótájékoztatóján beszélt. Obama egyúttal sürgette, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei állapodjanak meg új Oroszország elleni szankciókról, amelyeket felfüggeszthetnek majd, ha a béke tartósnak bizonyul.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken a NATO-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján közölte, az észak-atlanti szövetség reméli, hogy a fegyvernyugvás egy "építő jellegű politikai folyamat kezdetét jelenti". A katonai szervezet vezetője hozzátette, "egy dolog tűzszünetet hirdetni, a következő döntő fontosságú lépés viszont annak jóhiszemű alkalmazása, a többit pedig majd meglátjuk".

A főtitkár a szövetség kétnapos csúcstalálkozójának eredményeit ismertetve bejelentette, megállapodás jött létre egy új gyorsreagálású alakulat létrehozásáról. Rasmussen péntek délután azt mondta: az alakulatot "bárhol a világon" nagyon rövid idő alatt be lehet vetni kollektív védelmi, illetve válságkezelő feladatok végrehajtására. Az alakulat "néhány ezer fős" szárazföldi erőből áll majd, és műveleteit légi, haditengerészeti és különleges feladatokra kiképzett egységek támogatják. Rasmussen szerint ehhez a NATO a szövetség területének "keleti térségeiben" hoz létre vezénylési és ellenőrző létesítményeket.

A NATO-tagországok pénteken a walesi Newportban megállapodtak abban, hogy az ukrán válság fejleményeire való tekintettel megállítják a védelmi kiadások csökkentésének folyamatát.

A megállapodás szerint egy évtizeden belül minden NATO-tag "közelíti" katonai kiadásai mértékét a saját hazai összterméke (GDP) 2 százalékának megfelelő értékhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS