2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majdnem megverték Le Pent a britek

2004. április 26. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

A francia szélsőjobb vezérét Manchesterben több száz tüntető várta. Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front elnöke a hétvégén Nagy-Britanniában személyesen segítette a Brit Nemzeti Párt (BNP) európai parlamenti választási kampányát. Le Pen vasárnap délután Manchesterben egy szállodában NickGriffinnel, a BNP unió- és bevándorlásellenes, nyíltan idegengyűlölő vezetőjével tartott sajtótájékoztatót.

Ezen mindkét politikus kijelentette: remélik, hogy a júniusi választások "erőteljes nacionalista jelenlétet" eredményeznek az Európai Parlamentben. A szállodából távozó Le Pen autóját több száz tüntető megpróbálta megrohanni. A gépkocsi végül rendőrök gyűrűjében, lépésben tudott csak elhajtani a helyszínről.

A tiltakozók ezalatt tojás- és szemétzáport zúdítottak a járműre, amelyet teljesen elborított a hulladék. A tüntetők "Náci szemét, takarodj!" kiáltásokkal fogadták a szállodából kilépő Le Pent, és kisebb csetepatékba keveredtek a kocsit kimenteni próbáló rendőrökkel. David Blunkett brit belügyminiszter többször is őrizetbe vétellel fenyegette meg Le Pent arra az esetre, ha a francia Nemzeti Front vezetője nagy-britanniai látogatását gyűlöletkeltésre vagy a közrend megzavarására használja ki.

Blunkett a Le Pen által támogatott brit szélsőjobboldali csoportot nyilatkozataiban fasiszta pártnak minősítette. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette: uniós állampolgárként Jean-Marie Le Pen elidegeníthetetlen joga a beutazás Nagy-Britanniába és ott véleményének kifejtése. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS