2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két hurrikán közelít egyszerre Hawaii felé

2014. augusztus 07. 08:06, utolsó frissítés: 08:06

Viharos erejű széllel és áradásokkal fenyegeti a Hawaii-szigetekhez közeledő ikerhurrikán - közölte szerdán az amerikai meteorológiai szolgálat.

Az Iselle hurrikán - amelyben a széllökések sebesség eléri az óránkénti 121 kilométert - várhatóan helyi idő szerint csütörtök reggel, a hasonló erősségű Julio pedig két-három nappal később érheti el a szigetcsoportot. A meteorológusok szerint a második viharrendszer akár el is elkerülheti Hawaiit.

Műholdkép: NOAA/FacebookMűholdkép: NOAA/Facebook


A helyi katasztrófavédelem felszólította a lakosokat, hogy állítsanak össze hétnapos tartalékot tartalmazó személyes csomagokat, benne tartós élelmiszerekkel és ivóvízzel. A csendes-óceáni szigeteknek az amerikai szárazföldtől való távolsága ugyanis megnehezíti a készletek sürgős pótlását.

A Hawaiian Airlines közölte, hogy ingyenesen átírja a társaság repülőgépeire csütörtökre és péntekre érvényes jegyfoglalásokat.

A Hawaii partjait legutóbb elért hurrikánnak, az Inikinek 1992-ben hat halálos áldozata volt. A vihar 1400 lakóházat romba döntött és 2,4 milliárd dolláros kárt okozott. (mti)

1950 óta mindössze három hurrikán érte el a szigeteket, igaz, ugyanebben az időszakban ugyanitt 147 trópusi ciklont jegyeztek fel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS