2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mozgósítási rendelet módosítását kéri az egyetlen ukrajnai magyar képviselő

2014. július 30. 14:28, utolsó frissítés: 14:28

Gajdos István, az ukrán parlament egyetlen magyar nemzetiségű képviselője Petro Porosenko ukrán elnökhöz intézett írásos beadványt, amelyben kérte a kelet-ukrajnai harcok miatt meghirdetett újabb mozgósításról szóló rendelet módosítását - tájékozatta szerdán az MTI-t a képviselő sajtószolgálata.

Gajdos István rámutatott az elnöknek arra, hogy a kárpátaljaiak, közöttük a magyarok körében komoly aggodalmat váltott ki a mozgósítás újabb hullámáról szóló rendelete. "Erről tanúskodnak a tiltakozóakciók, amelyekre a megye számos településén került sor az utóbbi napokban. A fiaikat, férjeiket, édesapjukat féltők engem is megkerestek, és kötelességemnek tartottam, hogy tájékoztassam az államfőt, illetve megoldási javaslatokat tegyek" - kommentálta beadványát a honatya.

Szavai szerint javasolta például, hogy elsősorban a rendvédelmi szervek, illetve más fegyveres testületek tagjait hívják be a mozgósítás során, illetve dolgozzák ki a tartalékállományban lévő hivatásos katonák önkéntes mobilizációjának mechanizmusát. A honatya rámutatott, hogy a mozgósítás tekintetében komoly tartalékot jelentenének a külföldi küldetést teljesítő ukrán békefenntartók is.

A parlamenti képviselő emellett szorgalmazta a három hónapnál hosszabb ideje harcoló katonák felváltását. "Kiemelt fontosságúnak neveztem annak szavatolását, hogy a megyében mozgósítottak csak Kárpátalja területén teljesítsenek szolgálatot" - fűzte hozzá.

Emellett az államfő közbenjárást kérte a keleti régióból Kárpátaljára érkező áttelepülőkkel kapcsolatosan. Javasolta, hogy az államfő adjon utasítást az illetékeseknek a köztük lévő sorkötelesek nyilvántartásba vételére is.

Gajdos István sürgette továbbá, hogy az áttelepülőknek a megyében történő elhelyezése során őrizzék meg a kárpátaljai településeken korábban kialakult etnikai arányokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS