2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszüntették Kárpátalján a tiltakozó útzárat

2014. július 30. 08:11, utolsó frissítés: 08:11

Megszüntették a Csap-Kijev főút blokádját a katonai mozgósítás ellen tiltakozó lakosok a Munkács melletti Beregrákos (Rakosino) községben, így kedd este újraindult a forgalom a magyar határt az ukrán fővárossal összekötő nemzetközi autóúton.

A hatalmas közlekedési fennakadásokat okozó - még hétfőn létesített - útakadályokat a beregrákosi és környékbeli falvak lakói azt követően kezdték felszámolni, hogy délután a helyszínre érkezett Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója és tárgyalt a tüntetőkkel. A megye vezetője megígérte, hogy az ukrán parlament kárpátaljai képviselőinek közreműködésével továbbítja Olekszandr Turcsinov házelnökhöz a helyi lakosok beadványát, amelyben azok a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás módosítását kérik. Luncsenko arról is biztosította a tiltakozókat, hogy a besorozottak közül senkit nem fognak akarata ellenére a kelet-ukrajnai háborús övezetbe vezényelni.

A kormányzóval történt találkozó után a tüntetők két útakadályt megszüntettek, míg az utolsót, a harmadikat csak azt követően számolták fel, hogy rendkívüli ülést tartott a községi tanács (közgyűlés), amely úgy döntött, hogy megvárják az ukrán parlament csütörtökre összehívott rendkívüli ülését, és amennyiben nem születik kedvező döntés a beadványuk ügyében, pénteken folytatják az útblokádot.

Kedd délután Luncsenko Ungváron találkozott a kárpátaljai civil szervezetek és a média képviselőivel, valamint a hadseregbe behívott tartalékosok hozzátartozóval, hogy tájékoztassa őket a részleges mozgósítással kapcsolatos kárpátaljai helyzetről, miután heves tiltakozás kezdődött a megye tucatnyi településén útlezárásokkal, Munkácson és Beregszászon több száz fős tüntetéssel. A tanácskozáson a megye vezetője bejelentette, hogy Kárpátaljáról a részleges mozgósítás során ugyan több ezer behívót kézbesítenek majd a tartalékosoknak, de csak két és félezer besorozottat küldenek a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetbe. A legjobbak legjobbjait és elsősorban az önként jelentkezőket fogják a feladatra kiválogatni - tette hozzá.

A találkozón részt vett Valerij Packan, az Udar (Ütés) párt kárpátaljai parlamenti képviselője, aki elmondta, hogy a megye 13 járásából 200-200 tartalékost, falvanként 5-10 főt fognak a hadseregbe behívni. Ugyanakkor a hadkiegészítő parancsnokságoknak minden hadköteles korú személyt nyilvántartásba kell venni, hogy tudjuk, hányadán állunk – emlékeztetett.

A Kárpátalja négy járására kiterjedő útlezárásos tiltakozó akciókkal kapcsolatban Luncsenko kijelentette: „ha még egy napig nem tudtuk volna kezelni a helyzetet, akkor annak ellenőrzése kicsúszott volna a kezünkből”. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai helyzet destabilizációja is útblokádokkal kezdődött. Megjegyezte: a kárpátaljai fejlemények a parlamenti választási kampány kezdetét jelzik, és részei annak a politikai játéknak, melyet egyes politikai erők űznek népszerűségük növelése érdekében. „Én is szerettem volna azt mondani a beregrákosi embereknek, hogy a kárpátaljai lakosokat nem fogják behívni a hadseregbe, de ezt kormányzóként nem tehettem meg, miközben vannak, akik ilyen felelőtlen ígéretekkel hatalmas politikai tőkét kovácsolnak maguknak” – mutatott rá Valerij Luncsenko. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS