2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Régi rakétatesztelések miatt levelezik Obama Putyinnal

2014. július 29. 08:37, utolsó frissítés: 08:37

Az amerikai kormány azzal vádolja Oroszországot a The New York Times szerint, hogy megszegte a két ország között a közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló 1987-es (INF-)szerződést.

Washington szerint Moszkva többször is engedély nélkül tesztelt egy földi telepítésű közepes hatótávolságú rakétát. Barack Obama amerikai elnök levélben tájékoztatta orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint az amerikai álláspontról az ügyben - értesült a lap, amely már januárban írt az ügyről. Az akkor rendelkezésre álló információk szerint az Egyesült Államok még vizsgálta, hogy Moszkva 2008 óta tesztelte-e az RS-26 típusú új rakétát.

A lap internetes kiadásában azt írta, hogy az Egyesült Államok szerint Oroszország semmibe vette az 500 és 5500 kilométer közötti hatótávolságú hagyományos és nukleáris robbanófejekkel ellátott rakéták felszámolásáról szóló 1987-es szerződést, amely megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását, valamint tesztelését. Az egyezmény, amelyet Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov írt alá, mérföldkő volt a hidegháború lezárásában.

A teszteléssel kapcsolatban a Fehér Ház a szerződés súlyos megszegéséről beszélt. Barack Obama a hírek szerint magas szinten akarja tisztázni az ügyet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS