2019. február 17. vasárnapDonát
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszatérnek a folyamatos téli időszámításra az oroszok

2014. július 02. 08:37, utolsó frissítés: 08:37

A jelenlegi folyamatos nyári helyett Oroszország október 26-tól visszatér az egész éves téli időszámításra - döntött kedden a törvényhozás alsóháza.

A törvényjavaslatot indokolva Szergej Kalasnyikov, a duma egészségvédelmi bizottsága elnöke egyebek között arra hivatkozott, hogy az oroszok krónikus alváshiányban szenvednek és örökké fáradtak.

A Szovjetunióban 1981-ben vezették be a részleges nyári időszámítást (minden évben márciustól októberig tartott), amelyet 2011-ben egész évre kiterjesztettek. A téli időszámítás eltörlését az akkor államfőként, ma pedig kormányfőként tevékenykedő Dmitrij Medvegyev kezdeményezte.

A miniszterelnök tavaly többször is visszaverte a téli időszámítás visszaállítását célzó kísérleteket, ezért vette át a kezdeményezést az orosz parlament. A mezőgazdasági dolgozók, állattenyésztők például arra panaszkodtak, hogy az állatok nem tudták megszokni az új időszámítást, s így például a tehenek nem tejeltek annyit, mint korábban.

Négy évvel ezelőtt tizenegyről kilencre csökkentették az oroszországi időzónák száma. Az ugyancsak Dmitrij Medvegyev elnök kezdeményezésére született akkori döntés célja az volt, hogy egységesebbé váljon a hatalmas ország gazdasági élete. A most elfogadott törvény egyidejűleg visszaállítja a 11 időzónát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS