2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felrobbantotta magát a madridi merénylő

2004. április 05. 10:03, utolsó frissítés: 2004. április 06. 10:02

Felrobbantotta magát az a három ember, akit szombaton este próbált őrizetbe venni Madrid környékén a rendőrség. A legújabb információk szerint a halottak között van a madridi március 11-ei bombatámadás főszereplője is, Abdelmadzsid Fakhet is, akit hetek óta keresnek.

Az akciócsoport vezetőjeként azonosított tunéziai férfi már évek óta Spanyolországban élt, és legutóbb egy ingatlanforgalmazó cégnek dolgozott Madridban. Az elfogatóparancs szerint "szent háborúra" uszította ismerőseit és 2003 óta forgatta fejében a madridi terrortámadások gondolatát. Fakhet gondoskodott a vidéki házról is, amely a terroristák pokolgépgyártó műhelyeként szolgált. A nyomozás során összegyűjtött adatok alapján az egyik körözött marokkói 2000 októberében Isztambulban kapcsolatba lépett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

A három feltételezett terroristán kívül meghalt a spanyol rendőrség speciális alakulatának (GEO) egyik tagja, további 11 rohamrendőr megsérült. Angel Acabes spanyol belügyminiszter késő éjszakai sajtóértekezletén elmondta, hogy a március 11-én végrehajtott madridi vonatrobbantások ügyében folytatott nyomozás során jutottak el a spanyol főváros déli részén fekvő Leganes városba, ahol egy lakásban terroristák rejtőzködhettek.

Az épületben rejtőzködő három gyanúsított, feltehetően észak-afrikai arabok, előbb tüzet nyitottak az épületbe behatoló rendőrökre, majd felrobbantottak magukat, amikor a speciális alakulat tagjai betörték a lakás ajtaját. A detonáció súlyosan megrongálta az épületet, melynek homlokzati része leszakadt. A spanyol belügyminiszter szerint nem kizárt, hogy további halálos áldozatok lehetnek a romok alatt, de ezt egyelőre nem sikerült megállapítani. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS