2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Barroso: fenn kell tartani az Oroszországra nehezedő nyomást

2014. június 05. 09:24, utolsó frissítés: 09:25

Továbbra is valódi nyomást kell gyakorolni Oroszországra az ukrajnai konfliktus enyhítése érdekében - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozója előtt szerdán Brüsszelben.

Barroso közölte: négy olyan területet lát, ahol az Európai Uniónak folytatnia és fokoznia kell tevékenységét Ukrajna megsegítése érdekében. Elsőként az alkotmányos reform, nemzeti párbeszéd és a közigazgatás területét említette, majd az ukrán gazdaság stabilizálásának és támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Barroso harmadikként azt emelte ki, hogy az energiát nem szabad politikai fegyverként használni. Negyedikként pedig arról beszélt, hogy össze kell hangolni a nemzetközi segítségnyújtást, s ezért még az év vége előtt donorkonferenciát kell tartani.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke emlékeztetett, hogy az Ukrajna ellen elkövetett orosz agresszió az oka annak, hogy most nem G8-csúcstalálkozó van Szocsiban, hanem G7 Brüsszelben, valamint, hogy a hét ország egyhangúlag döntött úgy, hogy felfüggesztik az együttműködést Moszkvával, demonstrálandó, hogy az orosz lépések nem maradnak politikai következmények nélkül.

A belga politikus szerint az EU álláspontja világos: üdvözlik a május 25-i választást, a nagy részvételi arányt és az ukrán hatóságok elkötelezettségét, hogy valódi, hiteles választást tartsanak.

"Ez a választás vízválasztó" - jelentette ki az Európai Tanács elnöke, aki azt is tudatta, hogy szombaton ott lesz Kijevben Petro Porosenko új ukrán elnök beiktatásán. Van Rompuy nem mulasztotta el egyúttal arra bátorítani az ukrán hatóságokat, hogy az ország lakosságának egészével, minden térséggel és minden kisebbséggel folytassák a párbeszédet. Herman Van Rompuy elmondta: arra számít, hogy az Ukrajna és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményt "a lehető leghamarabb" aláírják.

Az Oroszországgal szembeni esetleges további szankciókról az Európai Tanács elnöke mindössze annyit mondott, hogy az Európai Bizottság és az Európai Külügyi Szolgálat folytatja további célzott intézkedések előkészítését, és folyamatosan mérlegeli a helyzetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS