2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán: büszkék lehetünk, hogy az RMDSZ is bejutott

2014. május 26. 01:38, utolsó frissítés: 01:38

"Győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban!" - értékelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap este a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási (EP-) győzelmét a kormánypártok eredményváró rendezvényén, a budai Millenáris Parkban. Mint mondta, a most megválasztott EP-képviselőink jelentik a magyarok előretolt helyőrségét, "ők lesznek azok, akik külföldön is a hazát védik".

A Fidesz-KDNP a szavazatok 51,49 százalékával megnyerte a vasárnapi EP-választást, az előzetes adatok szerint 12 mandátumot szerzett az EP-ben. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Néppárt tagjai közül a Fidesz-KDNP érte el a legjobb eredményt, vagyis arányaiban ez a pártszövetség járult hozzá a legjobban a néppárt győzelméhez.

"Büszkék lehetünk arra is, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bejutott az EP-be, így minden eddiginél erőteljesebben lesz képviselhető Brüsszelben a magyar nemzet" - mondta.

EP-képviselőinknek - mint a magyarok előretolt helyőrségének - az lesz a dolga, hogy kivívják a tiszteletet a magyaroknak, kiálljanak az érdekeikért, és hogy Brüsszelben is hallassák a magyarok hangját, mondják el: a magyarok egységesek, és az egység erejével újra elutasították a szélsőségeket, legyen azok akár jobb-, akár baloldaliak - fejtette ki Orbán Viktor. Az is a dolguk lesz - mondta -, hogy "figyelmeztessék az uniós intézményeket: nem szabad olyan útra tévedni, amely ellentétes a mi közös kultúránkkal és az európai keresztény civilizáció közös értékeivel". Az EP-képviselők teendői közé sorolta továbbá a rezsicsökkentés, a magyar föld, a méltányos közteherviselés, és általában véve Magyarország, a magyarok érdekeinek megvédését. "Köszöntöm a harcba indulókat! Gratulálok minden megválasztott képviselőnek, tekintet nélkül arra, melyik párt színeiben indult!" - mondta a kormányfő, aki egyúttal azt kérte a megválasztott politikusoktól, Brüsszelben is becsülettel szolgálják a hazájukat.

"Európa a mi otthonunk, de Magyarország a mi hazánk. Soha ne feledjék: Magyarország az első. (...) Mi, magyarok csak együtt, egységben lehetünk sikeresek. Ha ezt megszívleljük, újra naggyá tehetjük Magyarországot. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta szavait Orbán Viktor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS