2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Spanyolország leszavazta a Néppártot

2004. március 15. 11:52, utolsó frissítés: 11:52

Valószínűleg José Luis Rodríguez Zapatero szocialista politikus lesz a spanyol kormányfő. A szavazatok teljes körű feldolgozása után kialakult nem hivatalos végeredmény szerint a jelenleg ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) 42,7%-ot, a kormányzó Néppárt (PP) 37,7%-ot szerzett a voksoláson. A szocialisták 164, a néppártiak 148 képviselőt küldhetnek a 350 fős parlamentbe. A PSOE tehát nyert, de nem szerezte meg a 176 fős abszolút többséget. A többi párt eredménye a 4 százalékot sem érte el a választáson.

A részvételi arány meghaladta a 77%-ot, és jelentősen magasabb volt, mint négy évvel ezelőtt, amikor a szavazók nem egészen 69%-a ment el, hogy leadja voksát. A választás előtt még a Néppártot tartották esélyesnek a győzelemre, és elemzők véleménye szerint a fordulatot a múlt csütörtöki véres madridi robbantássorozat okozta. José María Aznar López kormányfő pártja sok szavazót vesztett már az iraki háború és békefenntartás támogatásával is.

Mariano Rajoy, a Néppárt miniszterelnök-jelöltje vasárnap késő este gratulált Zapaterónak a győzelemhez. A PSOE két kormányzati ciklus után tér vissza a hatalomba. Egykori vezetője, Felipe González csaknem 14 éven át irányította a spanyol kormány munkáját, mielőtt egy korrupciós botrány nyomán az 1996-os választáson vereséget szenvedett. Aznar jelenlegi miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy győzelem esetén sem vállalja tovább a kormányzást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS