2019. aug. 19. hétfőHuba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az al-Kaida vállalja a madridi robbantásokat

2004. március 12. 10:26, utolsó frissítés: 10:26

Az al-Kaida terrorszervezet egy levélben magára vállalta a madridi merényletek elkövetését. Ezt egy arab nyelvű londoni lap jelentette, a levél hitelességét azonban még nem ellenőrizték. A terror-szervezet levele a keresztesek elleni csapásoknak, illetve "Halálvonatok hadművelet"-nek nevezi a madridi robbantásokat, amelyeknek a legfrissebb hírek szerint 192 halálos áldozata és több mint 1400 sebesültje van.

Paul Beaver, a Homeland Response című, biztonsági kérdésekre és a közel-keleti terrorizmusra összpontosító szakkiadvány főszerkesztője azt mondta: a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem hiszi, hogy az al-Kaida követte el a spanyolországi robbantásokat. Beaver szerint az elkövetés módja az áldozatok rendkívül magas száma ellenére "nem volt túl látványos", és ez inkább vall az ETA baszk szervezetre, semmint az al-Kaidára. Ami a két szervezet közti együttműködést illeti, az Beaver szerint kizárt: az ETA olyan világi szervezet, amellyel az iszlám vallási ideológia alapján működő al-Kaida nem működne együtt.

Azonban ha az ETA baszk terrorszervezet állt a madridi merényletek mögött, az a csoport politikájának "teljes degenerálódását" jelezné – állítják londoni szakértők. Jürgen Storbeck, az Europol vezetője szerint a közel kétszáz halálos áldozatot követelő madridi támadások nem illeszthetők az eddigi ETA-robbantások sorába, mivel azok többnyire meghatározott személyek ellen irányulnak. Storbeck emlékeztetett: célzott támadásai során az ETA korábban mindig előzetesen értesítette a hatóságokat.

Az LCI hírtelevízióban és a France-Info rádióban megszólaltatott szakemberek azonban úgy vélik, hogy az ETA ma már semmiben nem azonos a Franco-korszakban létrejött egykori szervezettel. Immár sem ideológusok, sem értelmiségiek nem tartoznak hozzá, a szervezet harmadik generációja maximum 200-300 fő, főként kalandvágyó fiatalok. A francia szakértők szerint az előzetes figyelmeztetés elmaradása nem perdöntő, a maroknyi elszánt bűnöző a tömeges pusztítással éppen azt akarta megmutatni, hogy megőrizte károkozó képességét. (mti, hvg, radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS