2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

173 embert gyilkolt le Madridban az ETA

2004. március 11. 14:02, utolsó frissítés: 16:18

A legfrisebb közlés szerint százhetvenháromra emelkedett az eddigi legsúlyosabb spanyol terrortámadás áldozatainak száma. Négy bomba robbant, kettõ a fõpályaudvarra érkezõ vonaton csütörtök reggel Madrid központjában: mintegy hatszázan megsebesültek. Három bombát a tûzszerészek hatástalanítottak. -- közölte a spanyol nemzeti rádió. A kormány szerint a baszk ETA terrorszervezet áll az akció mögött, amely az utóbbi 36 évben több mint 800 embert ölt meg függetlenségi követelései nyomatékosításáért.

A robbanások az Atocha állomáson, valamint a Santa Eugenia pályaudvaron és az El Poso megállóhelyen történtek, és a Madrid Alcala de Henares nevű külvárosából éppen megérkező zsúfolt vonatot érték, amely a reggeli csúcsforgalomban munkába igyekvőket szállította.

A CNN és a BBC szerint az eddig megtalált halálos áldozatok száma hatvankettő. A BBC beszámolója szerint az Atocha pályaudvar környékén tartózkodók három egymás követő robbanást hallottak, az elsőt reggel fél hét körül. Az El País spanyol lap ezzel szemben honlapján öt robbantásról írt.

-- A felháborító, oktalan és semmivel nem igazolható támadás az egész spanyol nép, a spanyol demokrácia ellen irányult -- jelentette ki Pat Cox, aki az Európai Parlament elnökeként az EP nevében a legmélyebb, őszinte együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.Emlékeztetve arra, hogy Spanyolországban vasárnap parlamenti választások esedékesek, hozzátette: a támadásokra adandó válaszként bizonyítsa ez a nap, hogy a spanyol demokrácia erős, és el van szánva a terrorizmus minden rendelkezésre álló eszközzel történő felszámolására. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS