2019. április 24. szerdaGyörgy
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százezrek maradtak világítás és fűtés nélkül az USÁ-ban

2014. február 14. 08:36, utolsó frissítés: 08:36

Százezrek maradtak világítás és fűtés nélkül csütörtökön az Egyesült Államokban, az utakon és a repülőtereken sokfelé megbénult a tömegközlekedés.

Tizennégy amerikai államban csütörtökre a CNN hírtelevízió összesítése szerint csaknem 800 ezerre nőtt a téli vihar miatt áramellátás nélkül maradt előfizetők száma. Sok házban a fűtést termosztáttal szabályozzák, ezért a villany nélkül maradt otthonokban nemcsak sötét, de hideg is van.

A két héten belül második nagy kiterjedésű vihar következményei 100 millió embert sújtanak. Az áramellátásban az elmúlt két nap során Georgia, valamint Észak- és Dél-Karolina államban keletkeztek a legsúlyosabb zavarok. A vihar súlypontja csütörtökön a déli államokról az északkeleti partvidékre tevődött át.

Washingtonban, ahol helyenként több mint 30 centiméter hó esett, csütörtökön sem az iskolák, sem a kormányhivatalok nem nyitottak ki. Az utcák kihaltak, a fő útvonalak kivételével az utak járhatatlanok. A város vezetése fontolóra vette a metróközlekedés leállítását, de végül nem így döntött. Az amerikai főváros vonzáskörzetében, Marylandben és Virginiában, ahonnan egyébként 50 centis havat is jelentettek, a nap folyamán eső is esett.

Philadelphiában csütörtökön 33, New Yorkban 38 centiméteres hó esett, Új-Anglia egyes területein pedig a fél métert is meghaladó hótakaróra számítanak.

New Yorkban élénk vitát váltott ki az új polgármesternek, Bill de Blasiónak az a döntése, hogy a hóvihar ellenére is nyitva lesznek az önkormányzati iskolák. De Blasio szerint erre azért volt szükség, mert sok szegény gyerek naponta egy alkalommal csak a tanintézményekben kap tisztességes ételt.

A megapoliszban egyébként csütörtökön az ítéletidő sem akadályozta meg a divathét utolsó napjának bemutatóit.

Észak-Karolinában a meteorológiai szolgálat több nappal előre kiadott figyelmeztetése ellenére szerda éjszakáig összetorlódott autók tömegei rekedtek a jég borította és hóval eltorlaszolt utakon. Az állam székvárosában, Raleigh-ben kigyulladt egy elakadt autó, amelyet több tucatnyi másik vett körül.

Csütörtökön a CNN szerint csaknem 6000 repülőjáratot töröltek. A legsúlyosabb fennakadások a georgiai Atlantában, az észak-karolinai Charlotte-ben és Philadelphiában voltak, de lezárták Washington két repülőterét is.

Az Amtrak vasúti társaság csütörtökön ritkított menetrend szerint járatta a vonatokat a keleti parti vonalakon.

A megromlott időjárási viszonyok következtében szerdán és csütörtökön 17 ember vesztette életét az Egyesült Államokban. A legtöbben közülük közlekedési balesetben haltak meg. A rendőrségnek az elmúlt két nap folyamán egyedül Virginia államban csaknem 1000 ütközéshez kellett kiszállnia.

A helyzet súlyossága miatt több államban szükségállapotot hirdettek ki.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint északkeleten pénteken újabb havazás és ónos eső várható, délről azonban már lassú felmelegedés indul meg az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS