2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

9 hónap alatt százezer embert raboltak el Mexikóban

2014. január 29. 10:45, utolsó frissítés: 10:45

Összehangolt hatósági műveletet kezdeményezett a kormány Mexikóban az emberrablások ellen, miután az ilyen bűncselekmények szinte már járványszerűen terjednek az országban.

A szövetségi hatóságok emberrablás elleni nemzeti bizottságot állítanak fel, amely kidolgozza a tíz szövetségi államra összpontosító stratégiákat. Mexikó harmincegy szövetségi államából ebben a tízben követik el az összes emberrablás 74 százalékát.

Alig egy évvel Enrique Pena Nieto elnök hivatalba lépése után csökkent az emberölések száma, az emberrablásoké és a zsarolásoké viszont emelkedett. Hivatalos adatok szerint tavaly Mexikóban 1695 emberrablást jelentettek, ami húsz százalékkal volt több, mint 2012-ben. Szakértői becslések szerint azonban az ilyen bűncselekmények több mint kilencven százalékát nem jelentik be.

A bejelentett esetekből kiindulva a központi statisztikai hivatal is úgy becsüli, hogy az emberrablások száma 2013 első három negyedévében akár a 105 ezret is meghaladhatta.

A most létrehozott bizottságot vezető Renato Sales szövetségi ügyész közölte: Mexikónak haladéktalanul és hatékonyan meg kell oldania azt a humanitárius szükséghelyzetet, amelyet az emberrablások terjedése teremtett. Az első lépések egyikeként felül fogja vizsgálni az emberrablás elleni egységek tevékenységét, amelyet sok bírálat ér - mondta.

E részlegek munkáját sokat szerint a nem megfelelő kiképzés, a hanyag eljárások és a nyomozók gyors váltakozása akadályozza.

A kampány Morelos, Guerrero, Zacatecas, Mexico, Tamaulipas, Michoacán, Tabasco, Durango, Veracruz és Oaxaca szövetségi államokra összpontosul, amelyekben nagyarányú a kábítószer-kereskedelem is. A hatóságok szerint az emberrablások száma a drogbandákra nehezedő nyomás fokozódása miatt nőtt meg, a drogkartellek ugyanis a rendvédelmi szervek határozottabb fellépése következtében elvesztették jövedelmező csempészútvonalaikat, és más (szintén törvénytelen) bevételi forrás után néznek. (mti via hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS