2018. október 20. szombatVendel
15°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak a Gyűrűk ura-sas szenvedte meg az új-zélandi földrengést

2014. január 20. 08:13, utolsó frissítés: 08:13

6,3-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Új-Zéland középső részét. A földmozgást a fővárosban, Wellingtonban is lehetett érezni. Sérültekről nem érkezett hír, a károk is többnyire jelentéktelenek voltak.

Az egy percig tartó földmozgás epicentruma a fővárostól körülbelül 120 kilométerre fekvő Wairarapa régióban, a fészke új-zélandi földrengéskutatók szerint 50 kilométer mélyen, az amerikai földtani intézet szerint pedig 27 kilométer mélyen volt.

A rendőrség szerint főként a gyéren lakott Wairarapában rongálódtak meg házak, kémények dőltek le, ablakok törtek be.

A földrengést az Északi-sziget közepétől a Déli-sziget északi részéig lehetett érezni. A földmozgást tucatnyi kisebb utórengés követte, amelyek közül többnek az erőssége a 4,5-ös fokozatot is elérte.

A wellingtoni repülőtér mennyezetére erősített, A gyűrűk ura című filmtrilógiát népszerűsítő sas lezuhant, de senki sem sérült meg.

A sas, még épségben. Fotó via wellington.scoop.co.nzA sas, még épségben. Fotó via wellington.scoop.co.nz


A térségben két, 6,9-es, illetve 6,5-ös erősségű földrengés volt tavaly augusztusban és szeptemberben, amelyek kisebb károkat okoztak az épületekben valamint az infrastruktúrában, néhányan könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Új-Zéland a csendes-óceáni és az indo-ausztráliai tektonikus lemezek találkozásának fekszik, ahol évente több mint 14 ezer földrengést regisztrálnak.

2011 februárjában egy 6,2-es erősségű földmozgásban 189 ember halt meg a Déli-szigeten fekvő Christchurch térségében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS