2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatályba is lépett az orosz amnesztiatörvény, szabadulhatnak a Pussy Riot tagjai és a Greenpeace-esek

2013. december 19. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

A különböző bűncselekmények miatt börtönbe zárt, vagy büntetőeljárás alá vont személyekre vonatkozó orosz amnesztiatörvény az elfogadása napján hatályba lépett, mivel a pravo.gov.ru-n, a kormány internetes jogi portálján megjelent - közölte a lenta.ru orosz hírportál. Ez ugyanolyan hivatalos közlönynek minősül, mint a parlament hivatalos lapja és a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap. A jogszabály hatályba lépéséhez nem volt szükség a felsőház, a Szövetségi Tanács jóváhagyására, csak az államfőnek kellett aláírnia a jogszabályt.

Az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kihirdetett közkegyelem mintegy 25 ezer emberre vonatkozik. Elsősorban azokra, akiknek a szociális helyzete ezt indokolja, például kisgyermekes anyákra, terhes nőkre, idős emberekre.

A parlamenti képviselőcsoportok több mint 50 módosítást nyújtottak be a jogszabályhoz. Ezért szabadulhatnak a javító-nevelő táborból a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai és mentesülhetnek a büntetőeljárás alól a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái, akik szeptemberben egy orosz fúrótoronynál hajtottak végre tiltakozó akciót. A tavaly májusi moszkvai Bolotnaja téri tüntetés után bebörtönzött Putyin-ellenes tiltakozó akció résztvevői közül is többeket elengedhetnek.

Nem vonatkozik a törvény azonban a tömeges rendzavarás szervezése címén megvádolt Szergej Udalcovra, a Baloldali Front nevű radikális párt elnökére, aki a több tízezer ember részvételével tartott, a Bolotnaja térnél a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött moszkvai Milliók menete egyik fő szervezője volt.

Sajtóértesülések szerint nem terjed ki az orosz elnök által kezdeményezett amnesztia az ellenzék egyik vezető alakjára, a Vlagyimir Putyin kérlelhetetlen ellenfeleként ismert Alekszej Navalnijra. Őt nagy értékű sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de újabb ügyben folyik ellene büntetőeljárás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS